Schlüters »kafkaske mareridt« på vej ud i tredje runde

Den spektakulære retssag om rettighederne til den franske nationalskjald Charles Trenets musik skal behandles i den franske højesteret. Begge sider har anket.

Johan Schlüter har hele vejen igennem sagen følt sig udsat for et decideret justitsmord fra fransk side, og han har personligt været hårdt ramt af straffesagen i Charles Trenets hjemland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den komplicerede og højt profilerede retssag om rettighederne til visesangeren Charles Trenets værker er nu på vej ud i tredje runde. Fra begge lejre lyder det således, at man har i sinde at gå helt til den franske højesteret for at få afgjort, hvem der har ret i det juridiske slagsmål til potentielt flere millioner kroner.

Enearvingen til Charles Trenets værker, kunstnerens privatchauffør, George El-Assidi, overdrog i sommeren 2006 sine rettigheder til det danske firma Nest og føler sig i den proces så snydt af blandt andre den danske topadvokat Johan Schlüter, at han gennem flere år har ført en sag ved de franske domstole.

Sagen har allerede været igennem de to første instanser i det franske retssystem, men begge parter er klar til at tage sagen et skridt videre.

»Ja, sagen er allerede på vej i Højesteret,« fortæller George El Assidis advovat, Francis Pudlowski, til Berlingske.

»Det er begge sider, der har anket. Ingen er tilfredse med appelrettens dom.«

Kafkask mareridt

Franske dommere har som nævnt allerede taget stilling til sagen ad to omgange. Første gang var i 2014, da byretten i Paris idømte Johan Schlüter og dennes forretningsforbindelse 18 måneders fængsel og en bøde på sammenlagt fire millioner euro.

Johan Schlüter har hele vejen igennem sagen følt sig udsat for et decideret justitsmord fra fransk side, og han har personligt været hårdt ramt af straffesagen i Charles Trenets hjemland.

Den danske topadvokat fik dog oprejsning i den franske appelret, der frikendte Johan Schlüter for de tungeste anklager om svindel mod El Assidi, så den 71-årige advokat ikke skal i fængsel og ikke skal betale den store millionbøde. Johan Schlüter blev dog blandt andet dømt for at have bedraget det franske musikforlag Raoul Breton, for hvilket han skal betale over 50.000 euro i bøde. Denne og flere domme i sagskomplekset har Schlüter valgt at anke til den franske højesteret.

At den franske højesteret omvendt skal tage stilling til de tunge elementer af El-Assidi-sagen, mener Schlüter er vanvittigt.

»Den sag har fra starten været fuldstændig vanvittig. Det er et rent, kafkask mareridt. Grundlaget er lettere end luft, der er intet i det,« siger Johan Schlüter til Berlingske.

Tjek af juraen

Den franske højesteret har til huse i det vældige Palais De Justice i det centrale Paris og går under navnet Court de cassation. Som navnet måske afslører, er retten en såkaldt kassationsret, hvilket vil sige, at den ikke tager stilling til beviserne i sagen, men kun om juraen er blevet anvendt korrekt.

Hvis Court de cassation ikke mener, at den franske lov er blevet tolket rigtigt, kan retten sende sagen tilbage til appelretten til endnu en behandling. Schlüter mener, at kendelsen mod ham bygger på så objektivt forkert et grundlag, at retten i denne sag også vil tage stilling til disse forhold og sende sagen tilbage til appelretten.

Johan Schlüter blev nemlig dømt i en af sagerne, fordi Nest havde adresse på hans kontor i august 2006, hvor overdragelsen af rettigheder fandt sted. Det bestrider Schlüter, og CVR-registret giver ham ret i, at Nest A/S ganske rigtigt ikke havde adresse hos Johan Schlüter Advokatfirma, da rettighedsoverdragelsen blev indgået.

»Jeg var helt ude af sagen, og jeg havde intet med den at gøre. Jeg bliver dømt, fordi selskabet havde adresse på mit kontor, hvilket det ikke havde. En sådan fejl mener jeg godt, at Court de cassation kan tage stilling til,« siger han.