Schlüter-sagen: Uro i svindlet forenings bagland

Oven på den store svindelsag med rettighedsmidler angribes flere bestyrelser i Producentforeningens regi nu indefra. Flere medlemmer er utilfredse med, at bestyrelserne skal rydde op efter svindel, der er sket på deres vagt. Den overvejende opbakning til bestyrelsen er dog intakt.

Peter Aalbæk, der er direktør i og medejer af Zentropa, er en af de producenter, der har lagt op til, at der skulle vælges nye bestyrelser i CAB, Filmret og Filmkopi med henvisning til, at bestyrelserne har et medansvar for, at foreningerne er blevet svindlet for 175 millioner kroner. ?Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oprydningen efter den spektakulære sag om påstået svindel med rettighedsmidler i Johan Schlüter Advokatfirma er i fuld gang hos Producentforeningen.

Men i flere dele af den svindlede forenings bagland ulmer uroen. På et nyligt årsmøde var der flere kritiske røster fra producenternes rækker vendt mod bestyrelserne i CAB, Filmret og Filmkopi, som er de tre foreninger, der er blevet svindlet for op mod 175 millioner kroner af deres rettighedsmidler.

De valgte bestyrelser sad nemlig også i spidsen for de tre foreninger, mens svindlen med rettighedsmidler stod på, og det fik flere kritikere på banen.

De mest ligefremme var Poul Erik Lindeborg, der er ejer af Angel Film, og Peter Aalbæk, der er direktør i og medejer af Zentropa. I et forslag, som Aalbæk var medunderskriver af som privatperson, argumenterede duoen i hårde vendinger for, at man afsætter bestyrelserne i de tre fore­ninger,

»Begrundelse for dette er mange, men overordnet er det helt konkret, at den siddende bestyrelse har et stort medansvar for, at Schlüter-sagen er endt, hvor den er endt,« skriver Lindeborg og Aalbæk og fortsætter længere nede i deres forslag: »For os at se, er der ikke den store forskel på at genvælge bestyrelsen, end hvis man lod Johan Schlüter forvalte midlerne i Filmret igen.«

Poul Erik Lindeborg ønsker over for Berlingske ikke at uddybe sin kritik af bestyrelserne i CAB, Filmret og Filmkopi, men Peter Aalbæk siger, at Poul Erik Lindeborg længe har villet gennemgå administrationsaftalen med Johan Schlüter Advokatfirma, og at Zentropa-direktøren som et anerkendende nik valgte at støtte op om hans bestræbelser. Særligt fordi bestyrelserne indstillede til, at de blev genvalgt.

»Bestyrelsen har siddet og snorksovet, som jeg selv ville have gjort til bestyrelsesmøder. Men jeg synes, at man burde have spurgt medlemmer, om de synes, det er rimeligt, at man fortsætter,« siger Peter Aalbæk og understreger, at han ikke føler nogen grund til at kritisere bestyrelsen, fordi alle – inklusive ham selv – også har været uopmærksomme: »Men af ren høflighed burde bestyrelsen have afsat sig selv og stillet deres mandat til rådighed, og så kunne man have valgt dem.«

Der blev dog ikke stemt om forslaget fra de to filmfolk, fordi der ikke var indløbet konkrete forslag til nye medlemmer i de tre bestyrelser, som det fremgår af referatet fra årsmødet.

Poul Erik Lindeborg og Peter Aalbæk er ikke ene med deres kritik af bestyrelsen, og en filmproducent, der gerne vil forblive anonym, kalder det »tankevækkende og bekymrende«, at bestyrelserne nu skal udrede den svindelsag, som er sket på deres vagt.

Direktør i Producentforeningen og bestyrelsesmedlem i CAB og Filmkopi, Klaus Hansen, er ikke enig i, at bestyrelserne skulle have sovet i timen:

»Vi har haft de kontrolpunkter, som man normalt har. Vi har haft et samarbejde med en revisor, som vi har haft tillid til, og der kom først meget sent informationer om svindlen, og da de kom, reagerede vi med det samme. Desuden har vi haft et samarbejde med et internationalt anerkendt advokatkontor (Johan Schlüter Advokatfirma, red.) med tre partnere og regnskabsafdeling og så videre, så jeg mener bestemt ikke, vi har sovet i timen,« siger Klaus Hansen.

Poul Erik Lindeborg og Peter Aalbæks indlæg skulle dog ikke blive den sidste kritik af bestyrelsen på årsmødet. Knap var drøftelsen af punktet overstået, før der igen blev rejst et punkt vedrørende sammensætningen af bestyrelsen. Denne gang var det Mads Ulrick Holmstrup fra produktionsselskabet Mastiff, der blandt andet står bag »Vild med Dans«, som foreslog, at der kom eksterne medlemmer ind i bestyrelsen.

»Bestyrelserne har gjort en kæmpestor og meget prisværdig indsats i foreningerne, men det ændrer jo ikke på det faktum, at der er forsvundet 175 millioner kroner af rettighedshavernes penge på deres vagt. Derfor burde det være relevant at styrke bestyrelserne ved at tilføre ekstra ressourcer, som er specialiserede inden for økonomi og jura, og samtidig få friske øjne på den igangværende sag,« siger Mads Ulrich Holmstrup til Berlingske.

Også dette forslag faldt imidlertid på et formaliaspørgsmål, men over for Berlingske har flere medlemmer af Producentforeningen givet udtryk for, at de ville have stemt for Mads Ulrick Holmstrups forslag, hvis det var kommet til afstemning. En af dem er Kent Nikolajsen, der er direktør i Metronome:

»Ja, det ville jeg helt sikkert. Det skal ikke nødvendigvis ses som 100 procent mistillid til den bestyrelse, der sidder der nu, men det ville ikke skade, at man supplerer med professionelle folk. Det ville jeg have stemt for,« siger Kent Nikolajsen.

Hvor der måske havde været opbakning til at få eksterne medlemmer ind i bestyrelsen, så tror Peter Aalbæk ikke på, at der havde været opbakning til hans forslag om at afsætte bestyrelserne. Fra de knap to håndfulde andre medlemmer af Producentforeningen, som Berlingske har været i kontakt med, er der også langt overvejende opbakning til bestyrelserne, som alle – Aalbæk inklusive – mener har gjort et stort og godt stykke arbejde,

Også Kent Nikolajsen fra Metronome er glad for bestyrelsens oprydningsarbejde:

»Indtil videre har vi givet Producentfore- ningen mandat til at rydde op, og det synes vi, at de har gjort meget bedre, end vi kunne have gjort.«

På trods af det gode arbejde står ønsket om flere kompetencer i bestyrelserne dog stadig tilbage, og det tager Klaus Hansen fra Producentforeningen til efterretning:

»Jeg synes, det er meget, meget vigtigt at kigge på en organisation, som har været udsat for sådan noget her. Jeg har bedt bestyrelserne om at få lov til at køre oprydningen færdig, og så vil der komme et forslag til en hel nye organisationsplan, hvilket vi allerede nu arbejder på. Både for at få ekstern repræsentation og for at bygge tingene op fra grunden,« siger Klaus Hansen, der forventer at kunne præsentere ændringerne engang i det sene forår.