Scharf går fra PET til det private

Tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf er gået ind i det private erhvervsliv med sikkerhedsfirmaet Certa. Skiftet fra offentlig topchef til det private erhvervsliv er usædvanligt.

Tidligere PET-chef Jakob Scharf (forrest) har stiftet og nu arbejder i sikkerhedsfirmaet Certa sammen med Jakob Dreyer (bagest). Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ideen blev født, mens Jakob Scharf stadig var chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Som chef for PET oplevede han i stigende grad, at private virksomheder og enkeltpersoner henvendte sig til tjenesten for at få råd og vejledning. En tendens som især tog til efter genoptrykningen af Muhammed-tegningerne i 2008.

»Det, jeg kunne se gennem mit job i PET, var, at der var stor efterspørgsel fra private virksomheder, der havde brug for at forstå truslerne mod dem bedre. Det kunne PET ikke påtage sig. Vi kunne godt give generel rådgivning, men hovedopgaven for PET var og er national sikkerhed,« siger Jakob Scharf.

I kølvandet på voldsom intern ballade i PET og den såkaldte Christiania-sag fratrådte Jakob Scharf ved udgangen af 2013 sin stilling i PET, og 1. januar i år etablerede han sikkerhedsfirmaet Certa sammen med forretningsmanden Jakob Dreyer.

»Hele trusselsbilledet er blevet mere alvorligt, dynamisk, komplekst og i højere grad direkte rettet mod private. Både terrortruslen og spionagetruslen er noget, som danske virksomheder skal forholde sig til. Jakob og jeg blev introduceret for hinanden, mens jeg var PET-chef. Vi havde tænkt parallelle tanker om de forandringer, som er sket i trusselsbilledet,« siger Jakob Scharf, der sammen med Jakob Dreyer har inviteret Berlingske på besøg i Certas lokaler på Kalvebod Brygge i København.

Certa består i dag af 18 ansatte, men firmaet venter at være 30-35 ansatte ved årets udgang. Heraf består de fleste af tidligere ansatte hos PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Blandt andre Søren Lindholm, tidligere chef for Rådgivningscentret i PET, Anja Dalgaard-Nielsen, tidligere chef for Afdelingen for forebyggende sikkerhed i PET og Morten Kähler, tidl. chef for informationssikkerhed i PET. Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup og tidl. operativ chef i PET Frank Jensen er også tilknyttet firmaet.

»Jeg har fået dygtige folk med fra PET. Det ser jeg ingen problemer i. Alle har vel en realistisk holdning til, at folk udvikler sig og løbende søger nye udfordringer og muligheder. De dygtigste medarbejdere er attraktive og får tilbud fra anden side, og de bliver sjældent hos den samme arbejdsgiver i hele deres karriere. Det er vilkårene. Sådan var det også, da jeg selv var chef for PET. Vi løser ikke opgaver, som efterretningstjenesterne kan og skal løse, men nogle gange er vi på udkig efter de samme kompetencer,« siger Jakob Scharf.

Kritik fra Dansk Folkeperti af orlov

48-årige Jakob Scharf er formelt set på orlov uden løn fra Rigspolitiet året ud. Hans orlov gav i starten af året anledning til kritik fra Dansk Folkeparti, der satte spørgsmålstegn ved, om den tidligere PET-chef kunne arbejde i det private erhvervsliv, mens har han orlov fra Rigspolitiet. Partiets retsordfører Peter Skaarup kaldte det »betænkeligt«, at en tidligere chef for PET på orlov »kan bruge sine kontakter og udbredte indsigt i nationens sikkerhed til at oprette et privat vagtværn«.

I februar svarede Justitsministeriet kortfattet, at medarbejdere i PET har tavshedspligt, og at Jakob Scharf også var omfattet af den.

»Jeg regner ikke med at vende tilbage til offentlig tjeneste. Jeg er gået fuldt og helt ind i dette firma. Det er rent formelt, at jeg har orlov. Den begrænsning, som jeg har, er, at jeg er bundet af en tavshedspligt også i tiden efter PET. Det tager jeg alvorligt,« siger Jakob Scharf, der undrer sig over kritikken af skiftet fra offentlig chef til det private erhvervsliv.

»Som menneske bygger vi videre på den erfaring og viden, vi har med os, og de personlige netværk vi opbygger. Sådan er det også, når du går fra det offentlige til det private. Da jeg begyndte at tænke de her tanker, dengang jeg var PET-chef, var det helt naturligt for mine udenlandske kolleger at fortsætte deres karriere i privat regi. Det har tidligere chefer for de to britiske efterretningstjenester MI5 og MI6 gjort, og tidligere CIA-chefer har gjort det samme. I de lande er det noget meget naturligt, mens det er mere usædvanligt i Danmark,« konstaterer Jakob Scharf.

Stor styrke

Jakob Dreyer og Jakob Scharf ejer hver 33 procent af Certa, mens Tiger-milliardæren Lennart Lajboschitz ejer 28 procent. Sidstnævnte ser Jakob Scharfs fortid som en klar styrke:

»Han har haft et job, som han har forladt for et stykke tid siden. Det er helt naturligt, at han fortsætter med at beskæftige sig med et område, som han har et stort kendskab til. Det handler ikke så meget om specifik viden, men mere om hvordan man arbejder rent metodisk med de her ting,« siger Lennart Lajboschitz.

Ifølge Jakob Dreyer er både omsætning og bundlinje i første halvår af 2015 væsentligt bedre end budgetteret, men han ønsker ikke at fremlægge konkrete tal.

»Vi har bevist, at vi kan mestre denne rejse fra det offentlige til det private. Vi har ramt et marked, hvor efterspørgslen og behovet er i voldsom vækst, og hvor vi ikke på efterretningsbaseret sikkerhed har direkte konkurrenter,« siger Jakob Dreyer.

Ifølge Jakob Scharf er det især sikkerhedsvurderinger og anbefalinger, som kunderne hos Certa efterspørger.

»Men vi oplever også stor efterspørgsel på sikkerhedsundersøgelser af personer fra virksomheder. De vil sikre sig, at de kan have tillid til medarbejdere med adgang til følsomme oplysninger. Den efterspørgsel kommer både fra headhuntere og store virksomheder.«

Meget tyder på, at der rent faktisk er vækst på markedet for sikkerhedsfirmaer, hvor også det private efterforskningsfirma Parsifal med tidligere DR-generaldirektør Kenneth Plummer som formand er nye på markedet. Derudover domineres markedet af blandt andet Aalborg-baserede Guardian, københavnske Praesidio samt G4S Security Services og AS Solutions.