Scala solgt til spotpris

Den tomme butiksbygning over for Tivolis hovedindgang er endelig blevet solgt. Sælgeren accepterer store tab, mens køberne melder sig klar til storstilede investeringer på den attraktive grund.

Scala-bygningen ved Axeltorv har været en dyr fornøjelse for ejerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejendomsselskabet Norden har købt Scala for 300 millioner kroner. Dermed er der ved at blive sat punktum for den langstrakte sag, om byggematadoren Carsten Leveaus fejlslåede storinvestering i hjertet af København.

Ejerne af Norden er en række pensionskasser, og de melder sig klar til at kaste op i mod en halv milliard mere i projektet. Om det betyder, at bygningen over for Tivolis hovedindgang skal renoveres eller rives ned og erstattes af noget nyt, er endnu ikke besluttet. Hvis der skal bygges nyt, vil det dog kræve en ændring af lokalplanen, og det er en forhindring, erkender den nye ejer.

”Vi går i dialog med de relevante parter og drøfter, hvordan vi bedst kan sikre at Scala-bygningen indgår i den fremtidige udvikling af karreen og bliver en dynamisk del af området. Men det kan blive afgørende for projektet succes, at lokalplanen tilpasses,” siger administrerende direktør i Norden Peter Andreassen og tilføjer:

”Om det ender med en renovering eller nybyggeri må tiden vise, og det afhænger af drøftelser med Københavns Kommune, politikere, fremtidige lejere – og det muliges kunst – men Scala regnes jo i dag næppe for bevaringsværdig.”

Med salget bliver der føjet et nyt kapitel til Scalas omsuste historie. Tidligere har bygningen været et forlystelsescenter med dans og teater, og senere blev det bygget om til et stormagasin. I 1980erne blev huset genåbnet en blanding af biograf, butikker og diskoteker, og det koncept fortsatte med faldende succes indtil det lukkede helt i 2009.

 

Baggrunden for lukningen var ikke kun faldende besøgstal i bygningen. Byggematadoren Carsten Leveaus fald i 2008 betød, at den hollandske byggebank SNS pludselig stod som ejer af bygningen midt i en økonomisk krise, hvor ingen havde lyst til at satse på mursten.

Efterfølgende har banken blot ventet på det rette tidspunkt at sælge på. Det er så kommet nu, men SNS kommer ikke uden om, at det har tabt store summer på både handlen og driften. Scala var pantsat for over 400 millioner kroner, og SNS har tabt i omegnen af 150 millioner kroner på handen, skriver Børsen.