Saxo Bank vil advare mod tab

Saxo Bank står midt i en livsfarlig krise, hvor hård kritik af forretningsmetoderne og et stort antal kunder, der taber deres investeringer på risikofyldt valutaspekulation, truer med at ødelægge bankens hårdttilkæmpede image og kan koste dyrt på den lange bane.

Kim Fournais, direktør og den ene af Saxo Banks to stiftere. Fold sammen
Læs mere
Foto: peter helles eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man både blæse og have mel i munden, bare fordi man regnes i kategorien milliardærer og kan kalde sig bankdirektør?

Saxo Bank, personificeret af de to stiftere og storaktionærer, Kim Fournais og Lars Seier Christensen, gør forsøget og mærker nu konsekvensen på den hårde måde.

Få virksomheder og virksomhedsejere har som Kim Fournais og Lars Seier Christensen måtte stå på mål for indædt kritik af deres forretningsmetoder og den måde, de driver deres virksomhed på.

Påstandene om kundeforholdene i Saxo Bank er nærmest gruopvækkende; »mindst 90 pct. af kunderne mister deres penge«, lyder det fra tidligere fremtrædende ansatte til Berlingske Business. En anden kilde fortæller, hvordan 100.000 dollar, som en kunde vælger at investere i spekulative gearede valutahandler, ifølge en intern beregning typisk vil være væk på bare halvanden måned. Kritikken mod banken kulminerede i sidste uge med, at en tidligere portugisisk partner, Fortune, meldte Kim Fournais og Lars Seier Christensen til politiet for at have manipuleret aktie- og valutakurser. Samtidig iværksatte Finanstilsynet en undersøgelse af forholdene i Saxo Bank ovenpå den megen kritik.

Saxo Bank har været gennem visse etiske overvejelser om forretningsgangen. Tidligere ISS-chef Eric Rylberg har efter sin tiltrædelse i banken gennemtvunget en hovedrengøring blandt en række flossede partnerne, angiveligt efter en vis modstand fra bankens to stiftere, som traditionelt først og fremmest tænkte i indtjening. Partnerne, som ofte har domicil i eksotiske skattely, bliver nu også overvåget for at sikre kunderne mod svindel.

Kim Fournais overvejer også at lægge et advarselssignal ind overfor valuta-kunder, som er i gang med at stortabe deres penge. Ifølge Saxo Bank-biografien »Tyren, bjørnen og banken« var der ligeledes diskussioner af etisk karakter i bankens ledelse, inden det blev besluttet at sponsorere Bjarne Riis’ cykelhold. Diskussionerne gik på Bjarne Riis’ etiske habitus, efter at han havde indrømmet, at han havde brugt doping. Her vandt som bekendt hensynet til indtjeningen og branding-værdien over etikken, og Saxo Bank indtrådte som ny sponsor for cykelholdet.

LÆS HELE INTERVIEWET I BUSINESS SØNDAG