Saxo Bank-stifter skyder halv milliard i banken forud for væksteventyr

Stifter og topchef Kim Fournais har indskudt godt en halv milliard kroner i Saxo Bank i forbindelse med købet af den hollandske børsmægler BinckBank. Forude venter en stor transformation og et risikabelt væksteventyr for Saxo Bank.

Kim Fournais øger sin ejerandel i Saxo Bank, hvor han satser en lille halv milliard kroner på at skabe øget vækst i banken.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau-Scanpix

Investeringsbanken Saxo Bank har for længst gjort stifterne Lars Seier Christensen og Kim Fournais umådeligt velhavende. Men hvor førstnævnte allerede har checket ud og hævet fortjenesten, ser adm. direktør Kim Fournais tilsyneladende fortsat et stort vækstpotentiale i banken. I hvert fald nok til, at han for nylig har valgt at satse en betydelig pose penge på bankens fremtid.

Kim Fournais oplyser således til InsideBusiness, at han personligt har investeret 34 millioner euro, svarende til 255 millioner kroner, i Saxo Bank. Derudover har han sammen med bankens to nye investorer, den finske forsikringskoncern Sampo og den kinesiske storaktionær Geely, der trådte ind i stedet for Lars Seier sidste efterår, rejst 100 millioner euro for at finansiere købet af en hollandsk børsmæglervirksomhed i august, og det bringer Kim Fournais’ samlede investering op på 443 millioner kroner i denne omgang.

»De 100 millioner euro har vi rejst forholdsmæssigt lige mellem Sampo, Geely og mig. De sidste 34 millioner euro ligger ud over det, og dem er jeg selv kommet med. Så i alt er jeg selv kommet med næsten halvdelen,« forklarer Kim Fournais, der samtidig har øget sin ejerandel med 1,8 procent, fordi han har udnyttet nogle af de aktieoptioner, der var tilbage efter Seiers exit.

Styrker banken efter slemt år

Fournais’ investering kommer i kølvandet på et elendigt halvår for Saxo Bank, der tabte et trecifret millionbeløb på grund af blandt andet store investeringer og pressede indtjeningsmarginer samt lav volatilitet på valutamarkederne.

Men tabet skal også ses i lyset af, at banken har taget hul på et risikabelt væksteventyr og i den forbindelse er ved at gennemgå en stor transformation.

Med Lars Seier ude af billedet har de nye ejere og Kim Fournais valgt at ændre investeringsbankens fokus, så det fremover er privatkunder, der er i kikkerten, i stedet for de noget mere indbringende professionelle investorer. Men selv om rationalet er, at der er langt flere private investorer end professionelle, er markedet også langt mere prisfølsomt, og konkurrencen er skarp. De store traditionelle banker sidder stadig tungt på markedet, og de andre aktører, der udbyder handelsplatforme, såsom Nordnet og Degiro, har presset priserne langt ned. For at være konkurrencedygtig og vinde markedsandele har Saxo Bank derfor også selv været nødt til at skære priserne til, hvilket blandt andet kan ses på bankens driftsindtægter, der faldt med mere end 26 pct. til 1.110 millioner kroner i årets første seks måneder.

Kim Fournais, adm. direktør i Saxo Bank

»Det kinesiske marked lige nu er enormt. Der er 1,4 milliarder mennesker, og om 10-20 år kan det finansielle marked være større end det amerikanske. «


»Det er rigtigt, at vi har sat penge til i første halvår. Ud over den meget lave volatilitet på især valutamarkederne, som vi ikke er herrer over, skyldes det, at vi dels har investeret massivt i ny teknologi, og dels at vi har sænket priserne markant over en bred kam. Det har vi gjort, fordi vi helt grundlæggende mener, at fremtiden ligger i volumen og i at have den bedste digitale løsning til kunderne,« siger Kim Fournais.

Massiv kundetilgang

Det er i det samme lys, man skal se opkøbet af hollandske BinckBank. For børsmægleren har ikke bare et stærkt brand og en fordelagtig geografi for Saxo Bank, men også rigtig mange interessante kunder. Man håber således at kunne konvertere samtlige af BinckBanks kunder til Saxo Banks noget mere avancerede digitale platform, hvilket også gerne skulle øge handelsaktiviteten og dermed værdien af kunderne.

»Vi tror på, at vi succesfuldt kan migrere alle BinckBanks 640.000 kunder over til vores platforme og produkter. Der ligger selvfølgelig noget arbejde i det, og der er nogle huller i forhold til produktudbuddet mellem vores platforme, der skal lukkes,« siger Kim Fournais.

Med overtagelsen går Saxo Bank fra 220.000 privatkunder til 860.000 privatkunder, men med henvisning til privilegierne ved at være privatejet frem for børsnoteret afviser Kim Fournais indtil videre at kommentere, hvornår han forventer, at integrationen af BinckBank er komplet.

»Men jeg tør godt afsløre, at det inden for en overskuelig fremtid vil give ret mærkbare effekter til Saxo Bank og give markante synergier,« siger han.

Det kinesiske guldæg

Med 860.000 privatkunder bevæger Saxo Bank sig væk fra sit traditionelle kernesegment af professionelle investorer og jagter i stedet volumen, men banken vil have en stærk europæisk base at ekspandere ud fra.

Kim Fournais, adm. direktør i Saxo Bank

»Det kinesiske marked lige nu er enormt. Der er 1,4 milliarder mennesker, og om 10-20 år kan det finansielle marked være større end det amerikanske. «


Saxo Bank er allerede til stede i en række lande i blandt andet Asien, men det helt store guldæg lader til at ligge i Kina.

»Det kinesiske marked lige nu er enormt. Der er 1,4 milliarder mennesker, og om 10-20 år kan det finansielle marked være større end det amerikanske. Vi kan allerede nu levere varen uden for Kina, og vi kan levere nogle af vores ydelser til visse institutioner i Kina under den nuværende regulering,« siger Kim Fournais.

Med den kinesiske investor Geely om bord ser det ud til, at vejen er delvis banet for en lukrativ ekspansion i Kina, men ligesom andre handelsbanker er danske Saxo Bank stadig hæmmet af reguleringen, der gør det umuligt at markedsføre Saxo Banks handelsplatform til kinesiske privatinvestorer.

De store globale banker som HSBC og Goldman Sachs har brugt mere end 12 år på at få licens til at drive bankvirksomhed i Kina, oplyser Kim Fournais, og selv om banken er i dialog med de kinesiske myndigheder, lægger han heller ikke skjul på, at det er et langsigtet mål for Saxo Bank.

Kim Fournais, adm. direktør i Saxo Bank

»Vores platforme og produkter er allerede oversat til kinesisk, og alt er sat op til, at du som kineser i princippet kan foretage de samme handler, som du og jeg kan.«


»Vores platforme og produkter er allerede oversat til kinesisk, og alt er sat op til, at du som kineser i princippet kan foretage de samme handler, som du og jeg kan. Det er dog af regulatoriske årsager ikke muligt for dem at købe udenlandske værdipapirer. Det er kun muligt at handle ind i Kina. Men den dag, reguleringen måtte tillade det, er vi klar,« siger Kim Fournais.

Til gengæld står den danske bank i kraft af de kinesiske ejere i en anden position, der gør, at banken måske kan få adgang lidt hurtigere end de britiske og amerikanske investeringsbanker. Mens verden venter på, at det sker, fokuserer ledelsen i Saxo Bank energien på de institutioner i Kina, det er muligt at sælge til, og på at øge tilstedeværelsen i Hongkong og Shanghai, hvor Saxo Bank allerede har været til stede i mange år.