Saxo Bank-stifter har fået nok: Flytter til Schweiz

Medstifter og storaktionær i Saxo Bank, milliardæren Lars Seier Christensen, har besluttet at flytte til Schweiz med sin familie. Det skyldes primært bekymring over den økonomiske og politiske udvikling i Danmark.

Egenkapitalen i Lars Seier Christensens private selskab er på knap 2,8 milliarder kr., som nu forlader Danmark. Alene i år har han trukket et udbytte ud på 200 mio. kr., plus at han sammen med Kim Fournais sidste år modtog ca. 26 mio. kr. i direktørløn. Så det er en skatteyder i den helt tunge vægtklasse, der nu rejser fra Danmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Seier Christensen, der i 1992 sammen med Kim Four­nais stiftede hvad der i dag er Saxo Bank, har besluttet at flytte fra Danmark.

Gennem de sidste seks til otte måneder har han i dybeste stilhed sammen med sin kone Yvonne Christensen forberedt en flytning til Zürich-området i Schweiz, og inden for kort tid bliver flytningen en realitet.

»Vi er bekymrede for, hvor Danmark er på vej hen - både økonomisk og politisk,« siger Lars Seier Christensen, der er en af de erhvervsledere i Danmark, som kraftigst har markeret sig i den politiske debat, og blandt andet er kendt som både moralsk og økonomisk støtte til partiet Liberal Alliance, der i øjeblikket stormer frem i de politiske meningsmålinger.

Læs også: De rige udlandsdanskere

»Vi har overvejet en flytning i flere år, men planerne har taget mere konkret form i løbet af de sidste seks til otte måneder,« fortsætter Lars Seier Christensen.

Han afviser dermed, at der er en direkte sammenhæng mellem flytningen til udlandet og de seneste måneders massive mediestorm på Saxo Bank, som han sammen med Kim Fournais er adm. direktør for og storaktionær i.

»Planerne ligger længere tilbage, men den megen virak der har været om Saxo Bank får mig ikke til at fortryde den beslutning, vi har truffet,« siger Lars Seier Christensen.

Får ingen konsekvenser

Han understreger, at flytningen ikke får nogen organisatoriske konsekvenser for Saxo Bank, hvor han vil fortsætte sammen med Kim Fournais som adm. direktør.

Læs også: Tidligere Saxo Bank-ansat: Jeg blev spærret inde og truet

»Det er en privat beslutning. Jeg fortsætter som adm. direktør og vil nok være en del i Danmark, men Saxo Bank er i dag også i høj grad en international virksomhed, så jeg regner med fortsat at komme en del rundt til vores forskellige kontorer,« siger Lars Seier Christensen.

Berlingske Business erfarer i øvrigt, at partneren Kim Fournais ikke har planer om at forlade Danmark.

Siden Saxo Bank blev etableret i 1992 er det vokset til et selskab med ca. 800 ansatte, der fokuserer på internet-baseret handel med valuta, aktier og andre værdipapirer og finansielle kontrakter. Banken har flere gange været i offentligt stormvejr og har på det seneste været under massiv kritik for at have brugt stærkt tvivlsomme forretningsmetoder over for kunderne.

Læs også: Saxo-stiftere taber over en milliard

Sideløbende med arbejdet i Saxo Bank har Lars Seier Christensen markeret sig som en kraftig fortaler for meget liberalistiske politiske synspunkter. Han afviser dog, at det danske skattetryk i sig selv er årsagen til, at han forlader Danmark.

»Men jeg håber da, at det også får skattemæssige konsekvenser, at vi flytter,« siger han.

Milliardær siger farvel

Lars Seier Christensen ejer 30 pct. af Saxo Bank. Ifølge det seneste regnskab fra hans personlige selskab havde den aktiepost en værdi på ca. 2,4 milliarder kr. i 2009 - i øvrigt et fald på ca. 600 mio. kr. i forhold til 2008.

Han ejer også bl.a. 40 pct. af den liberale netavis 180 Grader ApS og en producent af cacaobønner til gourmet-chokolade. Sidstnævnte investering har dog ingen regnskabsmæssig værdi. Sammen med en betragtelig beholdning af værdipapirer og kontanter er egenkapitalen i Lars Seier Christensens private selskab på knap 2,8 milliarder kr., som altså nu forlader Danmark. Og alene i år har han trukket et udbytte ud på 200 mio. kr., plus at han med Kim Fournais sidste år modtog ca. 26 mio. kr. i direktørløn. Så det er en skatteyder i den helt tunge vægtklasse, der nu rejser fra Danmark med sin pengekasse.

Læs også: Saxo Banks image sendt til tælling

Lars Seier Christensen vil ikke umiddelbart fortælle, hvad flytningen betyder for engagementet i dansk politik.

»Selv om andre måske har ment noget andet, så har jeg aldrig villet være politiker,« nøjes han med at sige.

Efter flytningen til Schweiz vil Lars Seier Christensen dog utvivlsomt få en betragtelig rabat på skattebetalingen. Netop Kanton Zürich afskaffede dog sidste år den ekstremt lukrative »Pauschalbesteuerung«, hvor man ikke betalte skat efter hvad man tjente, men efter værdien af den bolig man havde i Zürich, hvilket specielt for meget velhavende tilflyttere typisk var endog særdeles attraktivt. Den effektive beskatning afhænger dog i høj grad af præcist hvor i Schweiz man bor, fordi skattesystemet i høj grad er decentralt.