Saxo Bank og Lars Seier er vokset fra hinanden

Saxo-stifter Lars Seier Christensen stopper som direktør i banken ved årsskiftet og fortsætter som aktionær. Erhvervsmandens temperament passer ikke til de mange teknikaliteter i banken og til at indordne sig ved en mulig børsnotering. Han kalder det »befriende« at slippe tøjlerne.

Udsigten til børsnotering af Saxo Bank har medvirket til, at grundlæggeren Lars Seier Christensen har valgt at stoppe som medlem af direktionen. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en række årsager til, at Saxo Bank-stifter Lars Seier Christensen har valgt at forlade banken ved årsskiftet og overlade tøjlerne helt til partneren gennem 23 år, Kim Fournais. Én af årsagerne er, at Saxo Bank er på vej ind i et nyt stadie, som ikke passer til Lars Seiers mentalitet.

»Det er meget tidskrævende at være CEO (administrerende direktør, red.) for en bank, for der er utroligt mange formaliteter og teknikaliteter, og som verden har udviklet sig de seneste år, er formaliteterne og teknikaliteterne øget, og jeg tvivler egentlig på, at jeg tilfører nogen væsentlig værdi på de områder,« siger Lars Seier Christensen, der i stedet har holdt mere fokus på områder som markedsudvikling og store kunder, hvilket han vil fortsætte med at gøre, dog i et neddroslet omfang.

Lars Seier Christensen, adm. direktør i Saxo Bank

»»Der er meget arbejde forbundet med at være CEO, og når jeg samtidig har alle de andre ting, som interesserer mig, må jeg nok også erkende, at jeg har haft rigeligt på tallerkenen i et stykke tid.««


For knap to år siden udmeldte Lars Seier Christensens kompagnon Kim Fournais, også medstifter og administrerende direktør i Saxo Bank, at ledelsen arbejdede hen mod en børsnotering inden for to til fem år. Lars Seier understreger, at en børsnotering blot er ét af flere mulige udfald, men at en eventuel børsnotering dog også har spillet ind i hans beslutning om at stoppe som administrerende direktør.

For det første vil han have svært ved at indordne sig under andre ejere, fortæller han, og for det andet er det vigtigt, at det rette ledelsesteam er på plads både før og efter en eventuel børsnotering.

En helt anden afbalancering

»Jeg kender flere mennesker, der er CEO for børsdrevne virksomheder, og det er en helt anden afbalancering af opgaver, hvor man bruger rigtigt meget tid på investorer, og man skal hele tiden gå og vare, hvad man siger, og det, tror jeg, vil passe rigtig skidt til mit temperament,« siger Lars Seier Christensen og tilføjer:

»Når man ved det, og man samtidig føler lidt i maven, at tiden er kommet til et skift – og det da ikke er utænkeligt, at en børsnotering kunne blive et udfald – er det også vigtigt, at man ikke træffer sådan en beslutning fem minutter i tolv, for når man går ind i en børsnotering, er det en væsentlig forudsætning, at man har et stabilt ledelsesteam, så eventuelle nye købere af ens aktier ved, hvad de går ind til.«

Ifølge Lars Seier Christensen er der lagt en meget klar strategi for investeringsbankens platforme og de markedssegmenter, som banken går efter.

Det gælder blandt andet de små og mellemstore kundetyper, da de store investeringsbanker ifølge Lars Seier er begyndt at sætte barren ekstremt højt for, hvilke kunder der er relevante for dem. Han har stor tillid til, at den øvrige ledelse kan eksekvere strategien.

Mere end kvalificerede

»Med Steen Blaafalk som CFO (finansdirektør, red.) og Søren Kyhl som ny COO (driftsdirektør, red.) og selvfølgelig Kim (Fournais, red.) som CEO, der udgør direktionen efter 1. januar, er de mere end kvalificerede til at tage banken til en børsnotering og er også i givet fald indstillet på at gøre det og selvfølgelig også fortsætte bagefter, og det er vigtigt for den stabilitet, der skal være på begge sider af en børsnotering,« siger Lars Seier Christensen og fortæller videre, at han fortsat sætter stor pris på Kim Fournais, og at de i øvrigt er enige om, hvordan Saxo Bank skal drives fremadrettet.

»Vi er 100 procent enige om den her strategi, og vi er 100 procent enige om, hvordan vi kommunikerer fremadrettet, så vi sikrer, at vi bliver ved med at være i overensstemmelse. Jeg kender Kim som en utroligt dygtig og dedikeret mand, og jeg kan ikke forestille mig nogen, som jeg hellere vil have til at køre et ledelsesteam i Saxo Bank end den mand, som jeg har arbejdet sammen med i 23 år.«

I marts spurgte jeg dig, om du stadig ville være i banken om to år, og du svarede, at medmindre der kom en bus i vejen, var det planen. Nu stopper du som direktør – kom der en bus i vejen?

»Næ, jeg er her også om to år, for jeg har bare tænkt mig at tage en anden rolle. Jeg har ingen planer om ikke at være involveret i banken i yderligere en længere periode, så der er ingen ændringer i det. Medmindre der selvfølgelig kommer en bus i vejen. Men den er heldigvis ikke kommet endnu,« siger Lars Seier Christensen.

I første omgang holder han sig også ude af Saxo Banks bestyrelse, for ellers kunne han blot sidde dér og bruge en masse tid på formaliteter og teknikaliteter, som han siger. I stedet er det planen, at afgangen skal frigive noget tid til familien først og fremmest, men også de øvrige projekter, som Lars Seier er involveret i, såsom Jesper »Kasi« Nielsens smykkevirksomhed Endless Jewelry, vinfirmaet LSC Fine Wine Invest og Michelin-restauranten Geranium, men højst sandsynligt også nye projekter.

Mere tid til familien

»Der er meget arbejde forbundet med at være CEO, og når jeg samtidig har alle de andre ting, som interesserer mig, må jeg nok også erkende, at jeg har haft rigeligt på tallerkenen i et stykke tid. Og det vil jeg gerne balancere lidt bedre, og ikke mindst både have tid til at lave de rigtige ting for Saxo Bank, lave de rigtige ting for de andre projekter, som jeg er involveret i, og ikke mindst lave de rigtige ting for min kone og min familie, som jeg også gerne vil begynde at se lidt mere til, end jeg har gjort i et stykke tid,« siger Lars Seier Christensen.

Ved årsskiftet stopper hans daglige gang dermed i livsværket, Saxo Bank.

»På en måde er det befriende. Jeg elsker den her bank – ingen tvivl om det – og jeg har også været utrolig glad for at være meget involveret i den i mange år, men som sagt synes jeg, at vi er kommet til et punkt, hvor min tid ikke er fornuftigt brugt med at sidde og være med i hver eneste lille detalje.«

Lars Seier forlader toppost i Saxo Bank: