Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Læs også: Saxo Bank-overskud på halv milliard kr.
Ifølge avisens oplysninger har Saxo Bank udbetalt større erstatningsbeløb til kunder, som havde tabt deres penge ved at spekulere i blandt andet valuta i virksomheden, og som siden havde klaget. Af hensyn til de kunder, som har indgået aftaler med Saxo Bank, kan Berlingske Business ikke fremlægge detaljerede oplysninger. Det skyldes, at Saxo Bank stiller tunge krav til de personer, som de indgår forlig med. De må på ingen måde fortælle om forliget og dets indhold; gør de det alligevel, risikerer de, at forliget ophæves eller ryger en tur i retten. Berlingske Business har forelagt Saxo Bank oplysningerne om, at virksomheden i denne tid har travlt med at indgå forlig. Berlingske ville gerne have svar på, hvor mange og store forlig banken har indgået, samt hvorfor Saxo Bank tilsyneladende er så optaget af at få lukket sager. Endelig ville Berlingske gerne have bankens kommentar til, om forligene har sammenhæng med den undersøgelse, som Finanstilsynet har iværksat i virksomheden. Fin timing Men Saxo Bank har ikke ønsket at svare på de konkrete spørgsmål. I stedet har virksomheden sendt dette svar: »Generelt kan Saxo Bank oplyse, at vi følger vores arbejdsrutiner som hidtil. Saxo Bank vurderer således de få kundeklager, vi modtager, fra sag til sag. Medieomtale ændrer ikke vores faglige vurdering.« Afsender af svaret er André Sode, som er vicepresident og head of corporate affairs i Saxo Bank. Når det er interessant, at Saxo Bank har så travlt med at indgå forlig med utilfredse kunder, hænger det ikke mindst sammen med timingen på forligene. For Finans-tilsynet har krævet, at Saxo Bank betaler for en uafhængig undersøgelse af banken - en undersøgelse, som skal være afsluttet og afleveret til Finanstilsynet inden 15. oktober i år.
Læs også: Saxo Bank sat til salg
Derfor er alle oplysninger, både dem undersøgerne kan finde internt i banken og måske ikke mindst de oplysninger, som utilfredse kunder kan fortælle om deres oplevelser i banken, af stor betydning. »Det er ærgerligt, hvis eventuelle forlig mellem Saxo Bank og utilfredse kunder betyder, at interessante sager, som kunne være med til at afdække, hvordan Saxo Bank behandler sine kunder, ikke kommer frem. Ofte vil den type sager give nye oplysninger, som er interessante for omverdenen,« siger Carsten Tanggaard, som er ekspert i handel med værdipapirer og professor på Aarhus Universitet. Forlig hindrer kritik Når Saxo Bank indgår forlig, gør banken intet forkert, men det kan forhindre nye oplysninger i at komme frem, siger juraekspert. »Der er to sider af dét at indgå forlig. På den ene side undgår virksomhederne blæst om en sag. Det er de selvfølgelig ofte interesserede i. Samtidig kan et forlig også være til fordel for den utilfredse kunde. Et forlig handler jo også om, at man får nogle penge fra virksomheden. Men forlig betyder også, at man får lukket munden på nogle folk, som måske ellers ville være trådt frem med interessante oplysninger,« siger juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.
Læs også: Saxo Bank sammenlignes med online-casinoer
Det er ingen ny ting, at Saxo Bank indgår forlig med utilfredse kunder og samarbejdspartnere. I foråret trådte den daværende Saxo Bank-kunde Thomas Bülow frem i blandt andet Berlingske Business og fortalte om sine problemer med Saxo Bank. Siden indgik han et forlig. Og Business har tidligere beskrevet, hvordan Saxo Bank har indgået millionforlig med vrede udenlandske kunder.