Saxo Bank lider stort nederlag i opgør om trecifret millionbeløb

Saxo Banks forsøg på at få udenlandske kunder i retten i Danmark slår fejl. Banken vil anke dommen fra Østre Landsret.

Arkivfoto: Saxobank-bossen Kim Fournais. Dom i Østre Landsret besværliggør bankens jagt på trecifret millionbeløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Da Schweizer-francen i januar 2015 pludselig blev opskrevet, led Saxo Bank et tab på 700 mio. kroner. Siden har banken forsøgt at få hentet dele af det beløb hjem fra nogle af kunderne.

Østre Landsret har nu gjort bankens forsøg på at få hentet penge hjem markant sværere. Det skriver Finans mandag.

For landsretten har underkendt en dom fra Sø- og Handelsretten, der skulle tillade banken at hente udenlandske retssager hjem til Danmark. Kerneargumentet lød, at de udenlandske kunder, man havde anlagt sag imod, var professionelle spekulanter, der derfor ikke havde ret til forbrugerbeskyttelse.

Det gav Sø- og Handelsretten Saxo Bank medhold i, men den dom har Østre Landsret altså nu underkendt. Om kunderne er almindelige forbrugere eller professionelle spekulanter er afgørende fordi, da de i sidste tilfælde mister deres ret til at føre retssager i deres hjemland.

Landsretten afgjorde fredag, at de tre kunder ikke kunne anses for at være professionelle.

»Den omstændighed, at en aftale vedrører handel med finansielle produkter, udelukker (...) ikke, at der kan være tale om en forbrugeraftale,« lyder det blandt andet i dommen ifølge Finans.

Landsretten peger i dommen på, at Saxo Bank selv slår sig op på at være let tilgængelige for privatpersoner. De tre kunder er henholdsvis en østrigsk ejendomsudviklingsrådgiver, en slovakisk kioskleder og en polak med en børgsmæglerlicens, der har ligget ubrugt siden 1994.

Kunder har været repræsenteret ved advokat Henrik Gisløv fra Andersen Partners.

»Disse personer er ikke professionelle aktiehandlere eller erfarne, drevne spekulanter,« siger Henrik Gisløv til Finans.

Saxo Bank agter at anke dommen.

»Det er en overraskende afgørelse, og vi er ikke enige i resultatet,« lyder det i et skriftligt citat fra bankens juridiske chef Andreas Janholt til avisen.

Det har stor betydning for Saxo Bank, om sagerne kan føres i Danmark. Ved den danske Sø- og handelsret har Saxo Bank nemlig historisk opnået positive resultater. Nu ser det ud til at sagerne i stedet må føres i udlandet.