Saxo Bank-kunder efterforsket i sager om hvidvaskning

Flere gange har Bagmandspolitiet bistået såvel russiske som ukrainske myndigheder med at efterforske sager om økonomisk kriminalitet, hvor sporene har ledt hen til den danske Saxo Bank, skriver dagbladet Børsen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har resulteret i såkaldte tvangsskridt, hvor Bagmandspolitiet med en dommerkendelse i hånden har tvunget Saxo Bank til at give kontooplysninger om bankens kunder. Sådanne dommerkendelser kan kun opnås, hvis der kan dokumenteres en konkret mistanke om, at der er foregået noget kriminelt.

»Det har primært været sager i Rusland, men der har også været sager i Ukraine. Vi har set Saxo Bank blive brugt i flere østeuropæiske kriminalsager. Der har været nogle større sager om kapitalflugt, hvor der er trukket store beløb ud af nogle russiske selskaber,« fortæller en kilde i Bagmandspolitiet til dagbladet Børsen.

Kilden fortæller samtidig, at der efterfølgende ikke har været nogen afrapportering fra hverken Rusland eller Ukraine om, hvad der videre er sket i sagerne. Hos Finanstilsynet forklarer kontorchef Stig Nielsen, at myndighederne har et særligt vågent øje til Saxo Bank, når det handler om, at udenlandske kriminelle bruger bankens handelsplatform på internettet, SaxoTrader, til at hvidvaske penge.

»Saxo Bank har mange fjernkunder, der laver mange transaktioner, som let kan skjule nogle mærkelige ting. Så alt andet lige er Saxo Bank mere udsat for hvidvask end andre banker. Så de skal være særligt opmærksomme,« siger Stig Nielsen.

Han peger samtidig på, at der er forskel på, hvor den enkelte bank har sine kunder henne.

»Hvis kunderne kommer fra nogle lande, som i højere grad er kendt for kriminalitet og korruption, så er risikoen jo også højere. Og det er nogle lande jo mere kendt for end andre lande,« siger Stig Nielsen.

Hos Saxo Bank forklarer pressechef Kasper Elbjørn, at han ikke ønsker at oplyse, om Saxo Bank nogensinde har anmeldt kunder på grund af mistanke om hvisvaskning.

»Det må vi simpelthen ikke sige noget om, og politiet har samme tavshedspligt som os,« siger Kasper Elbjørn. Han ønsker heller ikke at kommentere de konkrete sager, hvor russiske og ukrainske myndigheder har bedt Bagmandspolitiet om hjælp. Men Kasper Elbjørn forklarer, at Saxo Bank mener at have et godt samarbejde med myndighederne, og han vurderer, at banken garderer sig godt mod hvidvaskning af penge, skriver Børsen.