Saxo Bank frygter tab på 700 mio. kr på schweizerfranc

Banken har gjort det potentielle tab op efter den schweiziske centralbank fjernede kursloftet på schweizerfrancen.

Lars Seier Christensen investerer nu penge i Kasi-Jespers smykkefirma Endless Jewelry Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saxo Banks kan tabe i omegnen af 700 mio. kr. på sidste uges historiske udsving i schweizerfrancen. Det oplyser banken i en pressemeddelelse, hvor man også gør opmærksom på, at man trods det store tab fortsat vil overholde alle kapitalkrav.

»Vi kan konstatere, at vores finansielle forsvarsværker virkede fint under det mest voldsomme udsving i en valutakurs nogensinde, da schweizerfrancen steg over 34 pct. på få minutter forrige torsdag og kan koste os nettotab på anslået op til ca. 0,7 mia. kr. Det beklager vi, men noterer os, at vi fortsat overholder kravene til vores kapitalberedskab,« siger Saxo Bank’s finansdirektør, Steen Blaafalk, i pressemeddelelsen.

Den pludselige optur for schweizerfrancen betød store tab for en række kunder, som ikke kan betale banken, hvad de skylder.

Banken vurderer i en meddelelse til den irske børs, hvor Saxos erhvervsobligationer er noteret, at bankens samlede regulatoriske kapital er 1,97 mia. kroner efter tabene (for Saxo Bank A/S) og 2,15 mia. kroner (for gruppen). Kapitalkravet er 1,46 mia. kroner (for Saxo Bank A/S) og 1,71 mia. kroner (for gruppen), og bankens buffer er således 0,41 mia. kroner (for Saxo Bank A/S) og 0,42 mia. kroner (for gruppen).

Saxo Bank oplyser endvidere, at banken i øjeblikket er i gang med individuelle forhandlinger med de tabsramte kunder om at finde afbetalingsløsninger  »som er fair og balancerede i forhold til de tab, der har påført sig selv.«

»I takt med, at disse penge kommer ind kan tabet falde, men selv i det værst tænkelige tilfælde, at vi må tage det maksimale tab, overholder vi fortsat myndighedernes krav, som jo er skærpede til os som en bank i forhold til almindelige mæglere,« siger Steen Blaafalk i meddelelsen.

Saxo Bank gør opmærksom på, at banken torsdag indførte en opstramning af adgangen til gearing, fordi markederne udviser tegn på stigende volatilitet.

»Det gør vi både for at beskytte vores kunder, men også for at beskytte os selv. Vi lægger stor vægt på at optræde som en ansvarlig aktør, og Saxo Bank agter at gå foran i branchen med en ansvarlig tilgang til risikostyring og vil opfordre alle andre til at gøre det samme,« siger Steen Blaafalk.