Saxo Bank-direktør: »Største udsving jeg har set«

Interbankmarkedet frøs til is, da schweizerfrancen eksploderede torsdag, og Saxo Bank måtte bruge torsdag aften på at revidere handler og sikre sig, at alle stillede kurser var rigtige.

Foto: PASCAL LAUENER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kom som et lyn fra en klar himmel torsdag, da Schweiz fjernede loftet over francen og lod den flyde frit i forhold til euro. Og det må man sige, at den gjorde.

»Jeg har aldrig set så stort et valutaudsving på 30 minutter nogensinde. Ikke engang da EMS'en brød sammen i 1992. Den blev styrket på et splitsekund og endte med at springe 30 procent inden for få minutter,« siger direktør Steen Blaafalk fra Saxo Bank, som er en af verdens største formidlere af valutahandel.

Steen Blaafalk selv har 33 års erfaring fra Danske Bank og i snart et år har han siddet med ansvaret for ansvaret for Saxo Banks finanser, risikostyring og juridiske afdeling.

Med EMS'en henviser han kort fortalt til Det Europæiske Monetære System, som skabte økonomisk stabilitet ved at binde valuaterne i samarbejdet sammen, men som brød sammen i 1993 som resultat af spekulation mod det britiske pund, selvfølgelig med massive markedsbevægelser til følge.

Men torsdagens udsving var vildere, fastslår Steen Blaafalk. Nyheden ramte Saxo Banks handelsgulv og resten af markedet klokken 9.30 og inden for få sekunder var likviditeten i markedet fuldstændig forsvundet.

»Det betød, at interbankmarkedet frøs fuldstændig. Alle lod være med at handle, og dermed var der ingen likviditet. Folk kunne godt handle, men der var ingen garanti for, at det var de rigtige kurser, de kunne se på deres skærm. Det er det, vi har været inde og validere og revidere,« siger Steen Blaafalk.

Øvelsen tog det meste af aftenen.

»Kunderne har både tabt og tjent penge på det her, og der er vi nødt til at kunne dokumentere, at de har fået den rigtige, objektive kurs. Vi skal sørge for best execution for alle kunder, ikke bare de første, som meldte sig på banen. Det brugte vi så noget tid på, og det blev en lang dag i går,« siger Steen Blaafalk og tilføjer, at alle handler blev afstemt torsdag, så tingene kører normalt fredag.

»Nu er alle handler revideret, og der er stillet kurser. Alt er afdækket,« siger han og understreger:

»Alle kunder har naturligvis kunne handle hele dagen og natten, da den normale handel ikke har været påvirket af valideringen.«