Saxo Bank beskylder banker for dobbelt gebyr

Private investorer betaler ofte flere tusinde kroner i overbetaling, fordi bankerne flerdobler handelsgebyret på investeringsbeviser i forhold til aktier, selv om udgiften for banken er den samme.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal holde godt øje med bankernes gebyrer på handel af værdipapirer. Ifølge Saxo Bank tager bankerne ofte overbetaling, når private kunder køber investeringsbeviser i investeringsforeninger.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. En ny opgørelse foretaget af Saxo Bank viser ifølge avisen, at ekstraordinære handelsomkostninger, den såkaldte tegningsprovision, gør investeringsforeningerne flere gange dyrere at handle end andre værdipapirer såsom aktier.

»Den bank, som man køber investeringsforeningen af, modtager en betaling for, at kunden handler en investeringsforening. Det sker, selv om der i bund og grund ikke er større omkostninger forbundet med handlen, end der er med aktier eller obligationer, hvor der jo ikke er samme provision,« siger Teis Knuthsen, investeringsdirektør i Saxo Bank, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forbrugerrådet Tænk kritiserer tegningsprovisionen og mener, at den giver bankerne et incitament til at handle investeringsbeviserne oftere, end det ellers er hensigtsmæssigt. Men Danske Banks investeringsforening, Danske Invest, forsvarer tegningsprovisionen.

»Det er ikke kun noget, der gælder for investeringsforeninger. Det gælder generelt for kapitaludvidelser. Det er et velkendt begreb,« siger vicedirektør Finn Kjærgård til avisen.