Saudi-Arabien sætter olieprisen ned i konkurrence mod Iran

Verdens største producent af olie, Saudi-Arabien, har ifølge Wall Street Journal meddelt sine europæiske kunder, at man vil sætte prisen på en tønde råolie ned i juli.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er det statsejede olieselskab Saudi Aramco, der vil reducere prisen med 35 cent per tønde i Nordvesteuropa og 10 cent per tønde for kunderne ved Middelhavet, skriver den svenske avis Dagens Industri med Wall Street Journal som kilde.

Iagttagere mener, at rabatten er et signal om, at saudierne er i gang med at optrappe konkurrencen om oliekunderne med Iran, som har øget sin olieproduktion kraftigt, efter at sanktionerne mod landet blev ophævet i januar i år.

Et mere eller mindre resultatløst møde mellem Opec-landene i sidste uge kan også være en af årsagerne til, at Saudi-Arabien vælger at sænke priserne, hvilket er et overraskende træk, da oliepriserne normalt stige i anden halvdel af året på grund af mere benzinforbrug i ferien samt varmeregningens indtog sidst på året.

Ifølge avisen er der på det europæiske marked intens konkurrence mellem netop Iran og Saudi-Arabien. Iran eksporterer 400.000 tønder olie om dagen til EU. Og det tal ventes at stige til 700.000 tønder om dagen i de kommende måneder, da iranerne har lavet aftaler med græske, franske og italienske raffinaderier.

Dermed er Iran oppe at snuse til Saudi-Arabien, der sidste år eksporterede 800.000 tønder om dagen til EU, viser tal fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

At prisen sættes ned er ikke godt nyt for de europæiske olieproducenter i blandt andet England og Norge, hvor man i forvejen har problemer med investeringer i olieproduktionen.

Tager man østpå, så sættes prisen op. I Asien, hvor Iran ikke har været ramt af sanktioner, har saudierne besluttet at lægge 35 cent på hver tønde let råolie, og i USA vil prisen stige med 10 cent per tønde. Iran har endnu ikke fået lov til at sælge olie i USA.