Sats umoralsk i hårde tider

Vil du score på aktiemarkedet? Sæt pengene i cigaret-, våben- og sprutaktier.

Modelfoto: Colourbox
Læs mere
Fold sammen
Alkoholaktier
Alkoholproducenter er grundlæggende markedsføringsmaskiner, der bare sælger whiskey og vodka i stedet for sæbe og vaskepulver.

Traditionelt klarer de sig bedre igennem økonomiske kriser end andre typer virksomheder. De seneste 12 måneder har da også vist, at Bloomberg-verdensindekset for drikkevareproducenter er faldet med 27,9 procent, mens Bloomberg-verdensindekset totalt set er faldet med 41,1 procent.

Hvis man skal have en sikker havn for sine penge, skal man dog holde sig til de firmaer, der producerer hård spiritus. Som de fleste har kunnet se på Carlsberg-aktien er øl ikke nødvendigvis den bedste investering, men eksempelvis er verdens største spiritusproducent, Diageo, de seneste 12 måneder blot faldet med 2,8 procent, mens de største engelske firmaer i snit er faldet med over 27 procent.

Så Diageo-aktionærerne er relativt glade, samtidig med at de kan tænke på at de støtter deres virksomhed, hver gang de køber en flaske Smirnoff, Johnnie Walker, Jose Cuervo tequila, Captain Morgan rom eller Tanqueray gin. De er nemlig alle blandt de mange mærker, som Diageo ejer.