Satire-tegnere i vækst hyrer kommerciel direktør

Tegneseriemagerne hos Wulffmorgenthaler udvider forretningen kraftigt i nabolandene og ansætter derfor en direktør til at samle trådene, mens de koncentrerer sig om de skæve striber.

Foto: nanna kreutzmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tegneren Anders Morgenthaler og komikeren Mikael Wulff gør klar til at invadere Skandinavien med deres satireside Helt Normalt.

Siden de startede med at lave tegneseriestriber for ti år siden, så har de to haft fingrene i alt fra animationsfilm, liveshow og merchandise. Nu er næste skridt at udvide forretningen til Norge og Sverige, og derfor ansætter firmaet Martin Schölarth Hansen, der blandt andet har en fortid i forlagsbranchen, som kommerciel direktør.

"Vi åbner Helt Normalt i både Sverige og Norge, og derfor er vi nu derhenne, hvor vi har brug for en, der kan koncentrere sig om forretningen, mens vi holder fokus på det kreative," siger Mikael Wulff, der er direktør for Wulffmorgenthaler.

Vores skandinaviske naboer er hidtil kun stødt på Wulffmorgenthalers stribe i Dagbladet i Norge og Aftonbladet i Sverige, mens de herhjemme startede hos DR og senere siden har huseret i Politiken.

Ifølge Mikael Wulff er der ikke sat noget mål for, hvad lanceringen af Helt Normalt i Norge og Sverige skal kaste af sig i kroner og øre. Han oplyser dog, at der skal ansættes en svensk og norsk tekstforfatter til at oversætte indholdet til de lokale forhold.

"Vi ved jo ikke, hvem den lokale Linse Kessler eksempelvis er i Norge eller Sverige, og derfor er vi afhængige af nogen, der kan oversætte det til den lokale kontekst," siger Mikael Wulff.

I det hele taget har Wulffmorgenthaler gjort det til en central del af forretningen at oversætte sit indhold og sælge det videre. Oversatte Wulffmorgenthaler-striber findes derfor også i aviserne Die Welt i Tyskland, De Telegraaf i Holland og Helsinki Sanomat samt i en lang række mindre tidsskrifter.

De nye hjemmesider i Sverige og Norge skal tre- eller firedoble nettrafikken til Helt Normalt-siderne.

"Lige nu har vi cirka 50.000 besøgende om dagen på Helt Normalt. Med lanceringen i Sverige og Norge håber vi at nå 150.000-200.000 om dagen på websites og mobilsites," siger Mikael Wulff.

Den nye kommercielle direktør får en afgørende rolle i at spotte, hvilke typer af merchandise, der skal produceres ud fra Wulffmorgenthaler-universet. I dag omfatter det blandt andet bogudgivelser, T-shirts og en kalender, der ifølge Mikael Wulff sidste år blev solgt i 41.000 eksemplarer.

Selskabet Wulffmorgenthaler Aps havde sidste år et driftsresultat på 401.293 kroner mod 173.000 året før og en afkastningsgrad 13,6 pct. i 2011. Firmaet har en egenkapital på lidt over to mio. kroner.