Sass vil holde banker i kort snor

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) vil have Danmark til at gå forrest i EU-feltet med skærpede kapitalkrav til bankerne. VK og Danske Bank strider imod.

Henrik Sass Larsen
Læs mere
Fold sammen

Danske storbanker skal pålægges ekstra skrappe krav, og de skal indføres hurtigst muligt.

Så klar er meldingen fra den nye erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen (S), der vil have Danmark til at gå foran mange andre EU-lande med skærpede kapitalkrav til bankerne.

»Vi skal lægge os ambitiøst. Både med hvor hurtigt vi implementerer dem, men også være på den sikre side. Min intention er, at bankerne er så godt polstrede, at vi aldrig kommer i nærheden af den turbulens, som det endte med i 2008. Jeg synes, at vi skal ligge i den øvre ende,« siger ministeren om de såkaldte SIFI-krav, der skal stilles til de banker, der er for store til at vælte.

Banksektoren har sammen med Venstre og de Konservative ellers flere gange advaret mod for stramme regler, da det vil tvinge bankerne til at holde mere kapital. Dermed er der færre penge at låne ud, og det vil skade væksten i Danmark, mener de.

Derfor ryster de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, på hovedet af ministerens udmelding.

»Det var, hvad vi frygtede. Jeg frygtede, at han ville gøre bankerne til sine modspillere. De meget skrappe krav vil være en vækstdræber. Bankerne vil få færre muligheder for at investere i virksomhederne,« siger han.

Hos Danske Bank påpeger ordførende direktør Eivind Kolding, at det er vigtigt at sikre det rigtige niveau og den rigtige balance mellem finansiel stabilitet og evnen til at understøtte væksten. Han advarer samtidig om konsekvenserne ved den linje, Henrik Sass Larsen lægger op til. »Hvis vi går for langt i Danmark i forhold til andre lande – eller går for hurtigt frem – bliver det dyrere for samfundet, og det går ud over vækst og beskæftigelse,« siger Eivind Kolding.

Henrik Sass Larsen mener omvendt, at samfundet vil nyde godt af skærpede krav til bankerne. Dermed vil der være større tillid til den danske banksektor, så bankerne kan hente finansiering i udlandet billigere, hvilket i sidste ende vil komme kunderne til gode, lyder hans argument.

»Jeg synes, at vi på nogle områder skal gå længere, end internationale regler kræver. Og vi skal skynde os, så der bliver størst mulig tillid til vores banker, og så de kan fundes så billigt som muligt,« siger ministeren.