Sass’ nye investeringsfond modtages med skepsis

Ønsket om flere pensionsmidler i danske virksomheder spiller en vigtig rolle i regeringens vækstplan, men flere store pensionsselskaber er dybt skeptiske over for ideen om en ny stor investeringsfond under Vækstfondens vinger.

Mange mindre og mellemstore virksomheder mangler kapital, mens pensionskassernes pengetanke bugner. Selv om det lyder som et godt match, er de store pensionsselskaber skeptiske over for regeringens planer om Dansk Vækstkapital II. Arkivfoto: Søren Bidstrip Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionsselskabernes pengetanke slår alle rekorder i disse år, men kun en forsvindende lille del af de svimlende formuer bliver investeret i unoterede danske selskaber.

Alligevel vækker regeringens planer om en ny investeringsfond, der skal fyldes op med pensionsmilliarder og investeres i mindre danske virksomheder, langtfra begejstring i store dele af den danske pensionsbranche.

Ideen om en ny milliardfond i stil med den eksisterende fond, Dansk Vækstkapital, spiller en central rolle i regeringens ambitioner om at sikre flere investeringer i mindre og mellemstore virksomheder. Men ifølge Berlingske Business’ oplysninger vil erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) møde stor modstand fra flere af de centrale aktører, når han skal forsøge at samle støtte til en ny milliardfond.

»Jeg er ikke i tvivl om, at der er et behov for mere kapital til mindre og mellemstore virksomheder. Men når man samtidig ønsker at gøre tingene enkelt, er det den forkerte vej at gå. Dansk Vækstkapital er en alt for bureaukratisk konstruktion,« siger administrerende direktør i PFA, Henrik Heideby.

»Pengene skal fra pensionskasserne til Vækstfonden og derfra videre til Dansk Vækstkapital og endelig til kapitalfondene. Først herefter kan kapitalfondene investere i virksomhederne. Samtidig mener jeg bestemt ikke, at det er optimalt, at det er embedsmænd i Vækstfonden, der skal administrere det og har vetoret over for investeringsbeslutninger,« tilføjer Henrik Heideby.

Varmt erhvervspolitisk emne

Pensionsbranchen investeringer i mindre danske virksomheder har i længere tid været et varmt erhvervspolitisk emne, da mange mindre og mellemstore virksomheder mangler kapital for at kunne vokse, mens pensionsselskabernes formuer bugner. Derfor vil regeringen som led i den kommende vækstplan dreje på flere forskellige håndtag for at få flere pensionsmilliarder i spil, herunder en målrettet lempelse af udbyttebeskatningen for danske selskaber og lanceringen af en ny fond, Dansk Vækstkapital II, under Vækstfondens vinger.

Da regeringen i begyndelsen af maj fremlagde ideen, vurderede brancheorganisationen Forsikring & Pension, at det denne gang ikke ville være muligt at sikre midler fra en samlet branche, ligesom det skete i Dansk Vækstkapital i 2011. Hermed skal regeringen forsøge at samle støtte hos de enkelte pen-sionsselskaber, og alt tyder på, at man denne gang må stille sig tilfreds med et væsentligt mindre beløb end de fem milliarder kroner, som man samlede til første fond, Dansk Vækstkapital I.

Ifølge centrale kilder er pensionsgiganter som ATP og PensionDanmark – ligesom PFA – skeptiske over for en model i stil med Dansk Vækstkapital. Men udadtil anlægger de fleste en diplomatisk stil og signalerer åbenhed over for regeringens forslag.

»Vi vil naturligvis se positivt på et konkret forslag om at investere i Dansk Vækstkapital II, som vi gør med alle seriøse henvendelser,« siger administrerende direktør i Pen-sionDanmark, Torben Möger Pedersen, i en skriftlig kommentar.

Forventning om bred opbakning

Det har ikke været muligt at få Danmarks største pengetank, ATP, til at forholde sig til ideen om en ny investeringsfond med sekretariat i Vækstfonden. I stedet fastslår investeringsdirektør Henrik Gade Jepsen, i en e-mail, at »ATP allerede er en stor investor i danske virksomheder«.

Omvendt er pensionskassen PKA kommet med positive meldinger om Dansk Vækstkapital II, og i Danica Pension signalerer finansdirektør Jacob Aarup-Andersen, åbenhed over for ideen.

»Det er fint, at regeringen vil undersøge mulighederne for at oprette Dansk Vækstkapital II. Omfanget af vores investeringer i Vækstkapital II er for tidligt at vurdere,« siger han.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har ingen kommentarer om forventningen til Dansk Vækstkapital II, men Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, tror, at det er muligt at sikre relativt bred opbakning til den nye fond.

»Jeg tror, at det er muligt. Men jeg opfatter det også som naturligt, at der er tilbageholdenhed i pensionsbranchen, indtil en politisk aftale er faldet på plads,« siger han.

Benny Engelbrecht mener ikke, at pensionsbranchen generelt er opmærksom nok på investeringsmulighederne i mindre danske virksomheder. Men han understreger, at regeringen ikke har tænkt sig at vride armen om på pensionsselskaberne for at sikre opbakning til fonden.

»Det er op til dem selv, om de vil deltage. Men førsteudgaven af fonden har haft gode effekter,« siger han.