Sass Larsen vil tvinge banker til at give landmænd dødsstødet

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen lægger hårdt pres på Finansrådet for at få en aftale, der tvinger bankerne til at give de mest kriseramte landmænd dødsstødet. Forslaget vækker undren blandt banker.

Foto: Michael Bothager

De nærmeste år kan give mange røde tal i bøgerne i bankerne, der sandsynligvis må nedskrive et stort milliardbeløb på op mod 1.700 af Danmarks mest kriseramte landmænd. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) blander sig nu direkte i bankernes håndtering af afviklingen af gælden som led i de politiske bestræbelser på at løse landbrugets gældsproblemer.

Henrik Sass Larsens topembedsmænd i Erhvervs- og Vækstministeriet har i de seneste uger lagt hårdt pres på Finansrådet for at få en aftale, der tvinger bankerne til at afskrive de kriseramte landmænd, så der kan komme unge, friske landmænd ind pågårene. Alternativt skal de mest effektive, men forgældede landmænd have mulighed for at fortsætte – men med en lavere gæld. Men især en såkaldt dødsliste, hvor bankerne over for myndighederne redegør for, hvor mange svage landbrug, de har ekspederet videre, møder modstand i banktoppen.

Ønsker en samfundspakke

Den sydsjællandske storlandmand Povl Fritzner er mangeårigt medlem af bestyrelsen for Landbrug & Fødevarer, formand for Roskilde Dyrskue og formand for Dansk Farmland, der finder gårde for AP Pension. Pensionsselskabet investerer i landbrugene, som unge landmænd herefter forpagter. Han mener, at det er nødvendig med en slags samfundspakke til landbruget:

»Vi er havnet i en situation, hvor en tredjedel af landmændene ikke kan servicere deres gæld. Det vil sige, at de ikke kan købe en skovl, de kan ikke nyudvikle, og nye teknologier kan ikke komme i spil. I værste fald kommer et stort produktionsapparat til at stå tomt, og så kommer det til at gå ud over råvarer til andelsselskaberne, og så skal der afskediges slagteriarbejdere, foderstoffolk og så videre.«

Imod diktat

Bliver aftalen mellem ministeriet og Finansrådet realiseret, kan den også blive en del af en økonomisk vækstpakke, som Socialdemokraterne vil gå til valg på. Men Finansrådet, landbruget og realkreditsektoren er ikke meget for at lande en aftale, erfarer Berlingske Business.

Ifølge seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet bør myndighederne da heller ikke blande sig i den måde, som bankerne håndterer deres nødlidende kunder på:

»Bankerne skal først og fremmest leve op til de regler, der er for nedskrivninger. De må påtage sig den risiko, de vil, og bevare de engagementer, de vil. Lovgivningsmagten skal ikke komme og diktere, at nogle forgældede landmænd skal vaskes og blive friske og gode igen. Så må myndighederne i stedet ændre konkursloven og bestemme, hvornår en landmand er berettiget til at få nedskrevet sin gæld og løbe fra sin gård.«

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger forsøger Erhvervs- og Vækstministeriet i de hemmelige forhandlinger at presse bankernes brancheorganisation, Finansrådet. Med et brev, der for nogle uger siden blev sendt til Finansrådet, forsøger ministeriet at få rådet til at indgå en aftale, som forpligter hver af de cirka 75 pengeinstitutter med landmænd som kunder til at lave en liste med såkaldte måltal.

Tavshed om »dødsliste«

Hver bank skal her give tal for, hvor mange nødlidende ejendomsengagementer med behov for nedskrivninger banken har, for at man med den nødvendige nedskrivning af bankgæld kan rette kriseramte landbrug op til sunde, produktive bedrifter med en ny ejer.

Brutalt sagt skal ældre gældsplagede landmænd – ved en hurtigere og mere konsekvent nedskrivning af bankgæld, såkaldt akkordering – med Sass Larsens initiativ presses ud af deres ejendomme. Derefter kan bankerne i samarbejde med realkreditinstitutter tilbyde unge, håbefulde landmænd at købe ejendommene.

Der er ifølge Berlingske Business’ oplysninger gjort alt for at lægge låg på sagen. Trods gentagne henvendelser har Henrik Sass Larsen ikke leveret en kommentar, og meldingen fra vicedirektør i Finansrådet Louise C. Mogensen er formel:

»Landbrugets situation er naturligvis noget, vi er stærkt optaget af. Vi kommenterer imidlertid ikke eventuelle løbende drøftelser.«

Erhvervs- og Vækstministerens højst usædvanlige initiativ betragtes med dyb undren i den finansielle sektor blandt banker og realkreditinstitutter, ikke mindst fordi Henrik Sass Larsen ingen statspenge stiller i udsigt i forbindelse med gældsafviklingsplanen for landbruget.

»Det projekt er blevet en gyser. Ingen i den finansielle sektor vil det. Man håber, der hurtigt bliver udskrevet valg, for så falder hele projektet til jorden. Men finanssektoren vil helst ikke i konflikt med ministeriet. Men det er en højst besynderlig facon, at en minister og et ministerium agerer på over for en sektor. Regeringen må gå ned i folketingssalen, hvis der er noget, de gerne vil have gennemført,« siger en anonym kilde fra finanssektoren.

Pengeinstitutterne afviser at lade sig tvinge til at tage tab på landbrugsengagementer, som man måske kunne undgå.

I Landbrug & Fødevarer konstaterer formand Martin Merrild, at der snarere er behov for bedre rammevilkår som f.eks. at lempe på gødningsreglerne, så danske landmænd ikke udsættes for meget skrappere miljøkrav end kolleger i Danmarks nabolande.

»Der må skabes muligheder for, at gode landmænd kan lave en forretning og har lyst til at investere mere – samtidig med, at der bliver basis for, at unge landmænd kan finde nogle til at finansiere landbrug,« siger han.

I tirsdagens Berlingske Business redegjorde fødevareminister Dan Jørgensen (S) for, at høje miljøkrav er med til at sikre dansk eksport, men han er nu i gang med at undersøge mulighederne for at øge gødningen til landbruget i visse områder. Men det er stadig langtfra det, som erhvervet selv ønsker sig.