Sass Larsen: Ny teknologisatsning bliver offensiv

Erhvervs- og vækstministeren lover, at den kommende vækstplan om at bruge ny teknologi til at bringe Danmark helt i top vil sætte sig spor og ikke blot blive en ekspeditionssag. Samtidig afviser han statsstøtte til at sikre danskerne mobil- og bredbåndsdækning.

Henrik Sass Larsen (S) afviser statsstøtte til at sikre, at alle danskere får ordentlige bredbånds- og mobilforbindelser. Kun Bornholm er undtagelsen. Arkivfoto: David Leth Williams, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det skal nok blive offensivt. Vi vil gerne have, at det sætter sig spor. Det skal ikke være en ekspeditionssag men vise konkrete, politiske initiativer.«

Sådan lover erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), at regeringens kommende udspil om at sikre større og bedre brug af ny teknologi vil blive. Han vil dog ikke ud med, hvornår de konkrete udspil kommer, selv om vandrørene siger, at det bliver umiddelbart efter sommerferien. Det ottende af regeringens vækstteams afleverede for nylig sine anbefalinger til, hvor der skal sættes ind for at bringe Danmark tilbage i det internationale førerfelt ved at sikre, at teknologien bruges bedst muligt overalt.

Ingen statsstøtte

»Anbefalingerne kommer, når tid er. Vi har høje forhåbninger til telebranchen og håber, at I vil arbejde konstruktivt med, når udspillet kommer om kort tid,« sagde han onsdag på telebranchens årsdag, Tele2014, arrangeret i fællesskab af IT-Branchen, telebrancheforeningen Teleindustrien, Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) og Dansk Industris branchesamarbejde inden for IT og telekommunikation, ITEK.

Henrik Sass Larsen afviste, at staten vil spytte penge i at sikre, at der kommer ordentlige mobil- og bredbåndsforbindelser overalt i Danmark.

»Vi er og forbliver bestyrket i, at det er branchen selv, der skal klare udrulningen - det er ikke er spørgsmål om, at staten skal intervenere. Regeringen har en målsætning om, at alle i 020 skal kunne få en bredbåndsforbindelse med en hastighed på 100 megabit i sekundet som download og 30 megabit som upload, og den målsætning, tror jeg, kan vi nå. Vi har kun afveget fra at intervenere ét sted, nemlig på Bornholm, og det skal nok give vanskeligheder,« sagde erhvervs- og vækstministeren.

Samarbejde er nødvendigt

Her er der over to år sat 60 millioner kroner af til at sikre et hurtigt ryk fremad, fordi alle kortlægninger viser, at Bornholm har ekstra dårlige muligheder for at blive ordentligt dækket.

»Vi skal selvfølgelig fra det offentlige gøre, hvad vi kan, for at sikre gode rammer for, at der investeres. Derfor har vi grebet ind over for urimelige lejepriser på jord til mobilmaster, og vi har givet kommunerne bedre muligheder for at spille en aktiv rolle. Desuden er der oprettet en lånepulje på 50 millioner til kommunerne. Det allermest sårbare er, om alle danskere bliver nået eller ej. Vi forventer, at man påtager sig den opgave at sørge for, at der er ordentlig dækning i hele landet, navnlig i forhold til udkantsområderne,« sagde Henrik Sass Larsen.

Han måtte dog samtidig konstatere, at teleselskabernes investeringer i infrastruktur er faldet støt gennem de seneste år.

»I faste priser lå de i 2012 på det laveste niveau i ti år. Jeg håber, at vi får vendt udviklingen,« sagde han.