Sass: Brugen af afdragsfrie lån skal begrænses

Erhvervsministeren er godt tilfreds med de kommende regler for flekslån. Nu tager han fat på at begrænse brugen af afdragsfrie lån, og Henrik Sass Larsen er også klar til at regulere andre dele af finanssektoren strammere.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S). Arkivofoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brugen af afdragsfrie lån skal begrænses, fastslår erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) på Finansrådets årsmøde på Statens Museum for Kunst.

»Vi kommer ikke uden om at se på omfanget de afdragsfrie lån. Boligejerne skal stadig have adgang til forskellige typer boligfinansiering, men alt med måde,« siger Henrik Sass Larsen og fortæller, at Finanstilsynet er gået i gang med at se på en tilsynsdiamant for realkreditten som foreslået af Rangvid-udvalget.

Henrik Sass Larsen vil ikke afskaffe de afdragsfrie lån, men taler for at bankerne yder dem mere selektivt. 

»Afdragsfrie lån skal bruges med lidt større forsigtighed. Det afgørende må være kreditvurderingen af den enkelte kunde,« siger han, og udtrykker stor tilfredshed med det nye lovforslag, der spænder et sikkerhedsnet ud under de korte rentetilpasningslån.

I det hele taget er reguleringen af den finansielle sektor blevet bedre i og med, at den er blevet strammet op, mener erhvervs- og vækstministeren.

»Med bankpakke 6 og CRD IV har vi taget et stort skridt til at sikre en mere stabil finansiel sektor,« siger Henrik Sass Larsen, som fremlægger lovforslaget om SIFI-reglerne i januar.Han støtter på ingen måde den deregulering af sektoren, som fandt sted i årene inden finanskrisen, og han er klar til at stramme yderligere.

»Vores tilgang til at være hjælpsomme er lidt ligesom i trafikken. Det er muligt at man kan opstille teorier om, at man spilder tiden med trafikregler, men heldigvis er der ingen, der har foreslået at deregulere vejene. Det er vist kun i den finansielle sektor, at man forsøgte det. Der skal regulering og færdselsregler til, ellers går det galt igen. Og her hjælper regeringen gerne til. Alt hvad vi kan,« siger Henrik Sass Larsen.