Sass åbner for øget udlicitering

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen er klar til at lade private virksomheder få bedre fodfæste inden for sundheds- og uddannelsesområdet. Så længe der er fri og lige adgang til ydelserne, har Sass Larsen ingen betænkeligheder.

Henrik Sass Larsen i Erhvervs- og vækstministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske sundheds- og velfærdsvirksomheder kan se frem til nye muligheder for at byde ind på offentlige opgaver og vokse på hjemmemarkedet. Danmarks nye erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen (S), er nemlig klar til at lade private selskaber spille en større rolle i fremtidens sundheds- og uddannelsessystem.

Henrik Sass Larsen fastslår i et interview med Berlingske Business, at han som minister gerne vil blive kendt for at skabe mere konkurrence om offentlige opgaver.

»Gamle dages diskussioner og slagsmål i Socialdemokratiet om, hvem der skulle forestå ejerskabet af forskellige ting, er egentlig ikke så interessant for os. Det interessante er, at der er fri og lige adgang til de ydelser, man nu kan have. Men hvis man kan tjene penge på uddannelse og sundhed, er det da tudetosset ikke at gøre det,« siger Henrik Sass Larsen.

Stribevis af private danske sundheds- og velfærdsvirksomheder har længe efterspurgt muligheder for at overtage driften af flere offentlige velfærdsopgaver. Hvis vi for alvor skal løfte eksporten af velfærdsydelser, skal danske virksomheder nemlig have langt større mulighed for at bruge hjemmemarkedet som udstillingsvindue for deres produkter, lyder erhvervslivets budskab.

Viden skal sættes til salg

Formanden for regeringens vækstteam for sundheds- og velfærdsløsninger, Falcks koncernchef Allan Søgaard Larsen, har bl.a. efterspurgt, at private operatører får langt bedre muligheder for at drive plejehjem, hospitaler og genoptræningsområder i Danmark.

Regeringen har hidtil været tilbageholdende på området, men Henrik Sass Larsen signalerer, at han vil forholde sig åbent til erhvervslivets ønsker.

»Jeg vil meget gerne kunne stå i spidsen for at afsøge mulighederne alle steder for, hvordan vi kan komme til at sælge ud af noget af vores viden og kunnen på de områder (sundheds- og uddannelsesområdet, red.). Når nu vi er så dygtige til uddannelse, hvorfor i alverden så ikke også gå ud og leve af det på verdensmarkedet,« siger han.

Signalet er sendt

Kan du være mere konkret om, hvor vi kan åbne for private selskaber?

»Der har f.eks. været den her diskussion omkring sundhedsdata. Det er oplysninger, der ligger inden for det offentlige, og som medicinalselskaber og andre måske kan bruge til at udvikle noget forretning. Det kan også være på undervisningsdelen. Hvis man nu er rigtig dygtig inden for f.eks. pædagogik og matematik, så lad os da få det konceptualiseret og tjene penge på det.«

Henrik Sass Larsen understreger, at det for ham ikke er afgørende, hvem der leverer velfærdsydelserne, så længe adgangen til dem er den samme for alle.

»Jeg har kun én eneste skillelinje, og det er, om der er fri og lige adgang til tingene. Altså, hvis du først begynder at lave forsikringsordninger, der gør forskel på folk, så står jeg af. Men om jeg har en privatpraktiserende læge eller en offentligt ansat læge, det gør mig ikke det store. Hvis man for at modne muligheden for at sælge noget på verdensmarkedet får brug for at etablere nogle markeder herhjemme, så gerne det. Ingen problemer.«

Hvad vil du gøre for at sætte fart på området?

»Nu sender jeg det her signal, og så skal man sætte sig ned og aftale, hvordan man laver nogle spilleregler, så det fungerer. Men det kan sammenlignes med, hvad man f.eks. har gjort på energiområdet. At man i nogle år sørger for, at der er en afsætningsmulighed, der er garanteret på hjemmemarkedet. Så kan man udvikle forskellige produkter, inden man bliver parat til at gå ud på verdensmarkedet og sælge løs. Og der skal jeg sådan set ikke sætte begrænsninger på, hvor det kan være.«