SAS vil lette aarhusianske afgifter efter Ryanair-afgørelse

Ryanairs favorable vilkår i Aarhus Lufthavn er ikke konkurrenceforvridende, slår EU-Kommissionen fast. Afgørelsen huer ikke SAS, der nu vil sikre sig samme vilkår som lavprisselskabet.

Ryanair kan fortsat flyve på gunstige vilkår i Aarhus Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Ryanair fremover letter fra startbanerne i Tirstrup, vil det være på samme fordelagtige vilkår som hidtil. Lavprisselskabet og Aarhus Lufthavn indgik for 14 år siden en aftale om markedsføringsstøtte og et nedslag i lufthavnsafgifterne. En aftale, der i hele sin levetid har været en torn i øjet på ledelsen hos SAS, der derfor klagede til EU-Kommissionen for seks år siden.

Men Kommissionen slår nu fast, at »Ved at yde ovennævnte nedslag handlede Aarhus Lufthavn som enhver anden markedsøkonomisk investor.«Det skriver branchemediet Check-in.dk.»Undersøgelsen viste, at nedslaget i lufthavnsafgifter og den incitamentbaserede markedsføringsstøtte, som Ryanair modtog, blev ydet på betingelser, som en privat aktør under lignende omstændigheder vil have accepteret. Undersøgelsen viste navnlig, at lufthavnen valgte det mest fordelagtige og indbringende alternativ, da den ændrede lufthavnsafgifterne og indgik aftalen med Ryanair. Det betyder, at nedslaget i afgifterne og de øvrige ordninger med Ryanair ikke havde en konkurrencefordrejende virkning, eftersom de blev aftalt på normale markedsvilkår,« skriver Kommissionen.SAS konstaterer oven på afgørelsen, at der »tilsyneladende er vide rammer for, hvordan man kan agere som luthavn.« Selskabet vil til gengæld bruge Kommissionens afgørelse til at forhandle samme vilkår med lufthavnen.

»Vi vil tage det med i vores dialog med Aarhus Lufthavn,« siger Lars Wigelstorp Andersen, der er direktør for public affairs i SAS, til Check-in.dk.

Aarhus Lufthavn er ejet af fem østjyske kommuner.