SAS vil etablere eget bemandingsselskab - men konkurrent står klar i kulissen

SAS vil leje medarbejderne fra bemandingsselskaber på flyselskabets nye baser i Spanien og Storbritannien. Når SAS ikke selv at stable et bemandingsbureau på benene, står andre firmaer klar med personale.

I sidste uge offentligjorde SAS, at selskabets vil etablere baser i Storbritannien og Spanien. Medarbejderne skal lejes fra bemandingsselskaber. Arkivfoto. © Charles Platiau / Reuters  Fold sammen
Læs mere
Foto: © Charles Platiau / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview på NRK forklarer den kommercielle koncerndirektør hos SAS Eivind Roland, at det skandinaviske flyselskab vil rekruttere personale fra Spanien og Storbritannien. Det er dog usikkert, om SAS selv vil etablere et eget bemandingsselskab eller skaffe personale gennem andre bemandingsselskaber. Det skriver check-in.dk.

»De skal i første omgang at lejes ind. Vi ser på muligheden for at etablere et eget bemandningsselskab, så vi kan få det ind i koncernen. Et bemandingselskab har muligheden for at leje ud til andre selskaber, så vi ser det som en mulig forretningsidé fremover,« lyder det fra Eivind Roald.

Et af de bemandingsselskaber, der potentielt kunne hjælpe SAS med at rekruttere personale, er OSM Aviation. Det er verdens største bemandingsselskab og etableret af Espen Høiby, der er bror til den norske kronprinsesse Mette-Marit. Siden 2015 har halvdelen af OSM Aviation været ejet af Norwegian. Selskabet har baser rundt om i 14 lande og 2400 medarbejdere ansat.

Espen Høiby udtaler til NRK, at OSM Aviation gerne vil »tilbyde sine tjenester til SAS, og vi har allerede en organisation i Storbritannien og Spanien«.

I interviewet siger Eivind Roald, at SAS har aldrig kritiseret selskaber som Norwegian for at etablere baser rundt om i Europa. Modellen er tværtimod fordelagtig, fordi man undgår en række udgifter til højere bruttoløn og sociale omkostninger i Skandinavien. Det er omkostninger som forsikringer, løn under barsel og arbejdsgiverafgift.

»Det er de sociale omkostninger, der er besparelsen. Der er etableret et regime af sociale omkostninger i Skandinavien,« siger SAS-direktøren.

Efter planen letter flyene fra de nye baser i vinteren 2017/2018.