SAS: vi stoler på kundernes valg

SAS er ikke umiddelbart skræmt af Ryanairs indtog i København. Forbrugerne må gøre op med sig selv om de har samvittighed til at bruge selskabet, lyder det.

Foto: LEX VAN LIESHOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS tager foreløbig Ryanairs indtog i København med sindsro. Men selskabet appellerer alligevel til forbrugerne om at tænke over, hvilke vilkår Ryanair tilbyder de ansatte.

"Vi tror på, at vi har et bedre produkt og at Ryanair appellerer til andre typer af forbrugere. Men det er klart, at vi følger udviklingen. Ryanair kan jo tilbyde nogle helt andre priser, fordi de bruger vikarer uden overenskomst og ikke betaler skat i Danmark. Det må folk så gøre op sig selv om de vil bidrage til ved at benytte Ryanair," siger pressechef Trine Kromann Mikkelsen hos SAS.

SAS har den seneste tid lobbyet hårdt for at få transportminister Magnus Heunicke (S) til via EU at stramme reglerne for lavprisselskabernes ansatte. Blandt andet mener SAS det er unfair konkurrence, når selskaber hyrer personale ind fra vikarbureauer med hjemsæde i lavskattelande som Estland eller Isle of Man. Dertil kommer, at andre selskaber som Norwegian indregistrer deres fly i eksempelvis Irland, hvor reglerne er anderledes.

 


Foreløbig har regeringen indgået en ny aftale med Irland, som betyder at Ryanair nu skal betale skat i Danmark for de ansatte, som har base og dermed bopæl i Danmark. Men mere skal gøres, lyder det fra blandt andet den arbejdsgruppe, som SAS'  interesseorganisation Dansk Luftfart under DI i foråret deltog i. Den arbejdsgruppe foreslog blandt andet, at ministeren skulle arbejde for at få EU-regler om at vikarerne skal anses som direkte ansatte i selskaberne. Den foreslog også, at regeringen skulle arbejde for fælles EU-regler omkring social sikring som eksempelvis pension.

"Vi venter stadig på, at politikerne gør noget. Indtil da kan vi jo kun håbe, at forbrugerne træffer et bevidst valg, når det vælger flyselskab," siger Trine Kromann Mikkelsen.

SAS har tidligere udtalt, at dansk luftfart helt vil forsvinde, hvis ikke skatte- og ansættelsesreglerne i branchen bliver ensartede.