SAS undgår svensk strejke, men norsk hurdle lurer forude

Mere end ni timer efter deadline har SAS fået en aftale på plads med de svenske piloter, mens norske piloter forbeder omfattende strejke.

Foto: David Leth Williams. Et SAS fly på vej fra gaten til landingsbanen i Københavns Lufthavn.
Læs mere
Fold sammen

Først lød det, at man ville forhandle til midnat. Så blev fristen forlænget til klokken otte i morges. Og halvanden time efter den deadline er der endelig en aftale på plads mellem SAS og den svenske pilotforening SPF, oplyser flyselskabet.

Svensk Pilotförening organiserer over 450 svenske piloter, og fagforenignen havde varslet omgående strejke, hvis man ikke kunne blive enige om en ny overenskomstaftale. Det ville have ramt svenske indenrigsruter og flyvninger til og fra Sverige.

Allerede onsdag aflyste SAS dog 110 flyvninger, heraf dog kun to i Danmark: Afgangen fra København til San Fransisco kl. 12.25 og returflyvningen senere på dagen.

Klik her for at se listen med aflyste SAS-afgange

Allerede i marts sikrede SAS sig ny overenskomst med de danske piloter, og i sidste uge indgik man aftale med den ene af de to norske pilotforeninger. Til gengæld brød forhandlingerne med den anden norske pilotforening, Norske SAS-Flygeres Forening (NSF), sammen hos den norske Riksmekler tidligt torsdag morgen.

Indtil videre har NSF kun sendt seks piloter i strejke, men ifølge den svenske avis Expressen, vil den norske pilotforening udvide strejken til 312 piloter i pinsen. SAS oplyser til Business.dk, at det dog ikke kan lade sig gøre, da strejken ikke er varslet rettidigt.

Både SAS og Norwegian har været hårdt ramt af strejker i år. Først nedlagde det danske kabinepersonale arbejdet i en overenskomstridig strejke, der først endte, da SAS truede med at fyre det strejkende kabinepersonale. Strejken endte med at koste SAS op mod 60 mio. kroner.

Hos Norwegian var det piloterne, der nedlagde arbejdet i kamp om en bedre overenskomst og krav om, at alle flyselskabets piloter skulle være ansat på norske vilkår. Norwegian stod fast, og piloterne bliver fremover ansat i det land, de har base i. Strejken endte med at koste Norwegian 350 mio. kroner.