SAS trodser stigende brændstofpriser med stærkt resultat

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS har netop præsenteret et stærkt regnskab for de vigtige sommermåneder, hvor selskabet trodser de stigende brændstofpriser og overgår sidste års ellers stærke sommerresultat. Som følge af den gode sommer opjusterer SAS sine forventninger til året.

SAS, der har haft en hård sommer med et større antal aflysninger og forsinkelser end normalt, har netop offentliggjort sit regnskab for det vigtige tredje kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

På mange måder har SAS haft en udfordrende sommer med et stort antal aflysninger og forsinkelser, men når man ser i selskabets netop offentliggjorte regnskab for de vigtige sommermåneder maj, juni og juli, er SAS mere end velflyvende.

Med et resultat før skat på 2.004 mio. SEK overgår SAS sidste års gode sommer, hvor resultatet endte på 1.973 mio. SEK, og det er til trods for, at brændstofpriserne ellers er begyndt at stige igen. Topchef Rickard Gustafson siger:

»Dette er et af de stærkeste resultater i SAS' historie, på trods af stigende brændstof-omkostninger og operationelle udfodringer. Jeg underskylder over for ramte passagerer for enhver ulejlighed, og jeg vil gerne takke vores medarbejdere for deres dedikation til vores kunder,« siger Gustafson.

SAS har haft hen over sommeren haft et rekordhøjt antal rejsende med sig, men disse passagerer har som nævnt været ramt af flere aflysninger og forsinkelser end ellers. Rickard Gustafson skriver i årsrapport, at forsinkelserne skyldes en blanding af mandskabsmangel, tekniske problemer, udfordringer med de europæiske flyveledere og forsinkede leveringer fra Airbus. De udforudsete udfordringer med forsinkelserne slår også igennem i SAS' regnskab, hvor de ender med at koste SAS 100 mio. SEK. De stigende brændstofpriser er dog et større åg, idet de koster SAS 500 mio. SEK til sammenligning.

Gustafson advarer dog også om lettere grå skyer i horisonten, og han skriver at SAS fremadrettet vil blive udfordret af en svag SEK over for dollaren, højere brændstofpriser og intens konkurrence.

Som følge af det stærke resultat har SAS valgt at opjustere sine forventninger til hele året. Nu venter selskabet et resultat før skat på omkring to mia. SEK mod 1,5-2 mia. SEK tidligere. SAS-aktien stiger med 10 procent ved markedsåbningen.