SAS-topchef: Vi var mere optimistiske for et år siden

Udviklingen i såvel konkurrencesituationen som økonomien i Europa og Norden i det afsluttede regnskabsår har overrasket SAS. Det medgiver koncernchefen Rickard Gustafson over for Ritzau Finans.

Foto: NIels Ahlmann Olesen. SAS' topchef, svenskeren Rickard Gustafson i lufthavnen i Kastrup
Læs mere
Fold sammen

Det er baggrunden for, at flyselskabets finansielle mål flyttes et år ud i fremtiden - fra regnskabsåret 2014/15 til 2015/16.

- For et år siden havde vi et større håb om, at økonomien i Europa hurtigere kom tilbage på sporet, end det er tilfældet. Det påvirker erhvervsrejsende (der typisk betaler en højere pris og dermed giver bedre indtjening end almindelige flypassagerer, red.), siger direktøren og fremhæver også, at mange flyselskaber - ikke kun lavprisselskaber - af den grund har flyttet kapacitet op fra Sydeuropa til Nordeuropa, der er SAS' hjemmemarked, og derved har intensiveret konkurrencesituationen markant.

Koncernchefen vil ikke dog medgive, at SAS har undervurderet konkurrencen, men erkender blot "at konkurrencesituationen har udviklet sig anderledes end vi havde ventet". Derfor ændrer SAS de finansielle mål.

Rickard Gustafson mener heller ikke SAS har været for aggressive i sin lancering af nye ruter trods konkurrencesituationen.

SAS lancerede i sommer omkring 30 og vil lancere 43 yderligere i 2014. Det bliver der ikke ændret på.

- Vi har ikke lanceret for mange ruter. Vi udnytter vores ressourcer mere optimalt og flyver kun til de destinationer, hvor vore kunder vil hen, siger han.

De destinationer, der blev åbnet i sommersæsonen sidste regnskabsår var relevant ifølge koncernchefen.

- Vi fik flere rejsende til at rejse med os, fastslår han og fremhæver at SAS fik 300.000 nye bonusmedlemmer i årets løb blandt andet af den grund.

SAS oplyser i regnskabet, at det først bliver et år senere, at SAS regner med at nå sine finansielle målsætninger, der blev lanceret i november 2012.

Målene lyder fortsat på en driftsmarginal (EBIT-margin) på mindst 8 pct., en soliditet på 35 pct., og et finansielt beredskab på over 20 pct. af de faste omkostninger, og ventes nu først opnået i 2015/16.

I det afsluttede regnskabsår rapporterede SAS en EBIT-margin på 3,3 pct., en soliditet på 31 pct., mens det finansielle beredskab er over målsætningen med 26 pct.

/ritzau/FINANS