Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
"Det er åbenlyst, at det som ventet er utilfredsstillende, men når det er sagt, er der fortsat lyspunkter," siger han og peger på væksten i passagerantallet og den generelle omsætning.
Her overraskede SAS analytikerkorpset positivt med en omsætning på knap 9,6 mia. svenske kroner, hvor konsensus lå på 9,5 mia. svenske kroner.
Men bundlinjen har det svært og skuffede analytikernes forventninger på et underskud på 806 mio. svenske kroner med et realiseret tab på 1.132 mio. svenske kroner for første kvartal. Et sløjt nettoresultat, der er præget af, at SAS er fanget som en lus mellem to negle - mellem øget priskonkurrence fra andre selskaber og høje brændstofpriser.
Olie-regningen vokser
Selv venter topchefen da også, at et bud på en samlet 2012-regning for brændstoffet kan løbe op over otte mia. svenske kroner, set i lyset af, at SAS brugte mere end to mia. svenske kroner alene i første kvartal. En brændstof-regning, der er vokset siden sidste års udgift på 1748 mio. svenske kroner i samme periode.
"Ud fra den beregning, er det en mulig antagelse, at vi lander deromkring," siger Rickard Gustafson.
For kunderne vil det dog ikke få en nævneværdig betydning, skal man tro topchefen selv.
"Vi har i dag konkurrencedygtige priser for kunderne, og det vil fortsætte," siger han og peger på, at selskabet især er pressede på de forretningsrejsende, som alle dage har været så vigtige for SAS.
Nu præger usikkerheden om den generelle økonomiske udvikling virksomhederne og deres rejsebudgetter, og det smitter af på et flyselskab som SAS. Af samme årsag har selskabet i kvartalsregnskabet valgt at afstå fra at forudsige, hvordan indtjeningen vil arte sig for helåret.