SAS-tilbagegang i juni for første gang i fem år

Selvom SAS fik solgt otte ud af ti billetter i juni, falder passagerertallet i årets første sommermåned for første gang i fem år.

ARKIVFOTO. Efter fem år med fremgang i juni, falder passagerertallet nu hos SAS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen

2,612 millioner passagerer valgte at flyve med SAS i juni måned, og det er 4,2 procent færre samme måned sidste år. Dermed er den positive tendens med fremgang i juni slut for SAS i denne omgang. Medregner man charterpassagerer i SAS-tallene, rejste 2,771 millioner passagerer med SAS, men det er stadig knap fem procent færre end sidste år.

Man skal dog holde sig for øje, at juni 2014 var en særdeles god måned for SAS. Det var således det højest registrerede passagertal siden 2004.

Ser man på hvor langt passagererne fløj i juni år, er der også tilbagegang at spore. Trafikvæksten (det såkaldte RPK) faldt med 3,8 procent i forhold til året forinden. Medregner man charterflyvninger er faldet på 5,2 procent.

Det er ifølge SAS' trafiktal især på de interkontinentale ruter, der er tilbagegang. Det skal ses i lyset af, at Norwegian havde stor fremgang i samme måned, hvor det netop var langdistanceruterne, der gav gevinst.

SAS skriver i en kommentar til junis trafiktal, at de lavere tal skyldes en reduktion i udbudte billetter og en større fokus på omsætningen per fløjet kilometer. SAS advarer samtidig om, at den såkaldte yield, der dækker over omsætningen per fløjet passagererkilometer kan ende med at blive negativ for juni måned. Yield-tallet er altid en måned forsinket.