SAS styrker sit finansielle beredskab

Luftfartsselskabet SAS udbyder nu referenceaktier og konvertible obligationer for at styrke det finanselle beredskab. Dermed realiserer selskabet planerne, der blev luftet i december.

SAS har brug for kapital til at udvide flåden og styrke sig finansielt og udsteder derfor præferenceaktier for milliarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


SAS går på alternativ kapitaljagt og meddeler fredag morgen, at selskabet udbyder præferenceaktier for 2 milliarder svenske kroner, svarende til ca. 1,7 milliarder danske kroner, for at styrke det finansielle beredskab og den fortsatte fornyelse af flyflåden.

Præferenceaktierne udbydes til en tegningspris på 500 svenske kroner per præference, og med aktien får indehaver en udbytterente for de første fem år på 10 procent.

I samme moment eller kort tid efter vil SAS desuden udstede konvertible obligationer for op til 2 milliarder svenske kroner, såfremt markedsforholdene vurderes tilstrækkeligt attraktive for en sådan udstedelse.

Ydermere oplyser selskabet, at der er indgået en finansieringsaftale med UBS for et beløb på 150 millioner euro, svarende til ca. 1,1 milliarder kroner.

Allerede i forbindelse med fremlæggelsen af SAS' regnskab i december, fortalte selskabet, at der var overvejelser om at styrke egenkapitalen via præferenceaktier og udstedelse af konvertible obligationer.

SAS opererer på et konkurrencepræget marked, og en styrkelse af egenkapitalen vil føre til reduceret nettogæld og en forbedret egenkapitalandel foruden et øget finansielt beredskab. Dermed vil SAS stå stærkere over for bankerne og ikke nødvendigvis få brug for en ny stor milliardkredit, når den nuværende kredit udløber i marts 2015.

SAS har tidligere stået i en situation, hvor selskabet nær ikke havde fået den livsvigtige milliardkredit fra bankerne og de tre skandinaviske lande. Med kapitaltilførslen vil selskabet undgå at havne i en lignende situation.
Præferenceaktier har normalt fortrinsret til et bestemt udbytte, og et af de nyere og mere spektakulære eksempler på denne type aktier er Warren Buffets køb af præferenceaktier i den amerikanske bank Goldman Sachs for fem milliarder dollar til et garanteret afkast på ti procent.