SAS-stewardesser køres i stilling til at vaccinere Danmark fri af coronakrisen

Hvis det københavnske vaccinationsselskab Practio vinder et offentligt udbud og dermed retten til at drive private vaccinationscentre rundt om i landet, vil danskerne med stor sandsynlig blive vaccineret mod coronavirus af stewardesser fra SAS. Practio har netop indgået en aftale med SAS, der stiller kabinepersonale til rådighed som såkaldte vaccinatorer.

Hvis det københavnske vaccinationsselskab Practio vinder dele af udbuddet om at vaccinere danskerne mod coronavirus, vil kabinepersonale fra SAS være med til at stå for vaccinationerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele 300.000 danskere skal kunne vaccineres af private udbydere hver dag. Kan I løse den opgave?

Det er nogenlunde essensen af et udbudsmateriale udformet af Region Midtjylland, som private vaccinationsselskaber er inviteret til at byde ind på.

Opgaven lyder, at der skal oprettes 38 vaccinationscentre rundt om i landets kommuner, der skal køre fra slutningen marts og frem til juli.

Det københavnske vaccinationsselskab Practio er en af indtil videre to offentligt kendte bydere, der mener at have ekspertisen til at vaccinere tusindvis af danskere dagligt.

For at have mandskab nok til at løfte opgaven har Practio netop indgået en aftale med flyselskabet SAS, der stiller kabinepersonale til rådighed for vaccinationselskabet, som får brug for mange hænder til at løse den samfundskritiske opgave.

»Vi skal bruge en del folk for at kunne lave de her vaccinationer. Derfor er vi glade for, at vi har indgået et samarbejde med SAS, som vil hjælpe os med at få vaccinatorer til vores vaccinationscentre. Helt konkret er det kabinepersonale, som vil komme til at hjælpe os,« siger Jonas Nilsen, der er læge og stifter af Practio.

Han kan endnu ikke sige præcist, hvor mange SAS-ansatte han får brug for, da det afhænger af, hvilke opgaver vaccinationselskabet i givet fald vil blive betroet.

Sikkerhed i 10.000 meters højde

Det vil dog dreje sig om temmelig mange hænder, understreger Jonas Nilsen, der står klar til at ansætte SAS-ansatte på midlertidige kontrakter.

Jonas Nilsen er 34 år, læge og stifter af vaccinationsvirksomheden Practio. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

»Ja, det er mange. Der er desværre ikke så mange fly i luften i øjeblikket. Derfor har SAS personale, som lige nu ikke har så meget at lave. Når det er os, der har ansvaret, skal kabinepersonalet fra SAS ansættes af os,« siger han.

Hvis stewardesser og andre skal stå for at udføre vaccinationer, skal de vel igennem et træningsforløb, inden det kan lade sig gøre?

»Ja, det ville de skulle. Kabinepersonalet er i forvejen både serviceminded og også trænet til at håndtere sikkerhed i 10.000 meters højde, hvor der ikke er adgang til en læge. De har en meget god grunduddannelse i sikkerhed i forvejen. Vi gør så konkret det, at vi giver dem nøjagtig samme træning, som sygeplejersker og alle andre, hvor vi lærer dem både at stikke og håndtere de specifikke vacciner,« siger Jonas Nilsen.

Han fortæller, at det blot tager en enkelt dag at gennemføre et særligt kursus, hvorefter man kan arbejde som såkaldt vaccinator.

Jonas Nilsen understreger dog samtidig, at der i selve vaccinationscentrene vil blive foretaget supervisering af autoriseret personale som eksempelvis læger og sygeplejersker.

For SAS er det helt naturligt at forsøge at bidrage til at løse opgaver under coronakrisen, lyder det fra selskabet, der tidligere har stillet personale til rådighed for sundhedsvæsenet i både Sverige og Norge.

»Vores kabinepersonale er trænede i at være servicemindede, de er vant til at håndtere alle typer mennesker – også mennesker, som måske er nervøse eller stressede. Derfor har de gode forudsætninger for at arbejde med vaccinationer, når de har fået den ekstra uddannelse til at gøre det,« siger Alexandra Lindgren Kaoukji, der er pressechef SAS.

For det pressede skandinaviske flyselskab er status lige nu, at mange af virksomhedens ansatte er midlertidigt opsagt, da det ganske enkelt ikke er muligt at få fly på vingerne i noget særligt omfang under coronakrisen.