SAS skal spare mere efter hårdt prispres

Det skandinaviske flyselskab er klar med nye, store besparelser, der få ros af ekspert. Men skuffende indtjening og manglende effekt af olieprisfaldet sendte torsdag aktien kraftigt ned.

SAS forventer, at de lave priser på flybilletter vil fortsætte og fordobler det kommende års spareplan til 1,6 milliarder kroner. Det kommer blandt andet til at koste 300 personer jobbet i flyselskabets administration. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skandinaviske flyselskab SAS er hårdt presset af billige billetter på det europæiske luftfartsmarked. Derfor øger selskabet besparelsesplanerne yderligere efter et år, hvor selskabet har tabt over en halv milliard kroner.

»Det er et meget presset marked, og vi må reagere på det. Spareplanen er nødvendig for at klare konkurrencesituationen på det europæiske luftfartsmarked,« siger SAS’ topchef, Rickard Gustafson.

SAS forventer, at de lave priser på flybilletter vil fortsætte og fordobler det kommende års spareplan til 1,6 milliarder kroner. Det kommer blandt andet til at koste 300 personer jobbet i flyselskabets administration.

»Vi går i gang med at forandre stort set alle dele af virksomheden,« siger Rickard Gustafson og tilføjer, at flyselskabet også vil skabe en mere effektiv logistik og skære antallet af fly ned til fire typer.

»Når man har mange flytyper, driver det omkostningerne i vejret. Derfor forsimpler vi det,« siger Rickard Gustafson.

Aktien faldt næsten ti procent, fordi indtjeningen skuffede markedet, og fordi effekten af de lavere oliepriser bliver opslugt af en stigende dollar.

»Olieprisen og dermed prisen for flybrændstof er faldet ganske dramatisk de seneste måneder. Men vi betaler flybrændstof i dollar, og dollarkursen er desværre gået i en anden retning. Så de to poster udligner stort set hinanden, så den faldende oliepris har en ganske begrænset betydning på grund af valutakursen,« siger SAS-chefen.

Ole Kirchert, luftfartsekspert og ejer af konsulenthuset Travelbroker, glæder sig over, at SAS er gået i gang med forandringer, som kan være med til at skabe et mere robust selskab, der kan modstå konkurrencen.

»Det er positivt, at SAS gør sig klar til fremtiden med de her omstruktureringer. SAS har kigget på mange af de strukturelle ting og ikke bare på at reducere hist og her. Det er det, som er værdiskabende på langt sigt,« siger Ole Kirchert.

Den nye spareplan kommer, efter at SAS for to år siden måtte igennem en spareplan, der blev lanceret efter hårde forhandlinger med personalet. Nu bliver der altså tale om mere strukturelle ændringer.

SAS’ omsætning løb i det forgangne år op i næsten 30 milliarder kroner, hvilket er cirka tre milliarder kroner mindre end året før. SAS transporterede i løbet af året 27 millioner passagerer, hvilket var 6,3 procent flere end sidste år. Årsresulatet på minus 563 millioner kroner betyder, at SAS har tabt 6,3 milliarder kroner siden 2008.