SAS sikrer sig aftale i 11. time

SAS storstilede spareplan er klar i morgen tidlig efter banker har godkendt omfanget af planen. Danske fagforeninger bestemmer SAS skæbne.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver en spareplan med afskedigelse af over 1000 SAS-ansatte og to-cifret lønnedgang, SAS kl 8.00 i morgen tidlig fremlægger. Planen, der efter hvad Berlingske Business erfarer er godkendt af de afgørende banker for SAS, skal som tidligere udmeldt skære tre mia. svenske kroner af SAS omkostninger.

SAS har hele søndag formiddag været ramt af massive rygter om en forestående konkurs, men Berlingske Business erfarer, at planen vil sikre SAS overlevelse længe nok til, at man forventer at kunne få gavn af de massive sparetiltag.

Som en del af spareplanen indgår en forlængelse af SAS' lånefaciliteter med en række storbanker som SEB og Nordea, og her tyder meget på, at SAS får held med at få godkendt en lånegaranti, som beskrevet i Berlingske Business i går.

Det er uklart, hvorvidt samtlige SAS fagforeninger har godkendt planen. Men Berlingske Business erfarer, at en stor del af fagforeningerne allerede har nikket ja til planen, der indebærer lønnedgang på op til 15 procent. Om den danske del af kabinepersonalet, der tidligere har været stærkt kritisk over for yderligere lønnedgang og forringelse af vilkår, går med på planen, er et åbent spørgsmål. 

Den svenske avis Dagens Industri skriver, at fagforeningerne har fået stillet stolen for døren, og er blevet truet med en konkurs, hvis ikke de takker ja til spareplanen.

I følge SAS' pressechef Trine Kromann-Mikkelsen har spareplanen ingen betydning for SAS flyvninger i morgen mandag.