SAS ser potentiale for større brug af underleverandører

SAS fokuserer sin forretning med salget af Cimber, og selvom der formentlig ikke er flere datterselskaber til salg, så ser SAS' operationelle koncerndirektør muligheden for at anvende underleverandører på flere strækninger.

SAS sælger Cimber til irske CityJet. Her er det CityJets bestyrelsesformand, Pat Byrne (t.v.) og operationel koncerndirektør for SAS, Lars Sandahl Sørensen (t.h.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Ruter i Skandinavien, ruter i Europa og de intercontinentale afgange. Det er SAS' kerneforretning, og derfor valgte selskabet tidligere i dag at sælge luftfartsselskab Cimber, som flyver mindre, regionale ruter, og som SAS overtog for blot to år siden. Køberen er irske CityJet.

Meget har ændret sig på de to år, hvor SAS har ejet Cimber, forklarer operationel koncerndirektør i SAS, Lars Sandahl Sørensen. De regionale afgange er vigtige for SAS, fordi de fragter passagerer ind til kerneforretningsafgangene, men for to år siden turde SAS ikke overlade disse afgange til en underleverandør, for selskabet var ikke overbevist om, at nogen kunne løfte opgaven. Derfor købte man selv Cimber.

»Vi foksuerer på vores kerneforretning. Den regionale produktion er en forretning i sig selv, og vi har besluttet os for ikke at fokusere på den, men vi manglede en underleverandør, som, vi stolede på, kunne levere det samme produkt som os,« siger Lars Sandahl Sørensen.

»Vi har set, at markedet nu er modent, og derfor har vi indgået partnerskabet og solgt en del af vores forretning. Vi får mere fokus på vores kerneforretning, men den regionale trafik er helt nødvendig til at fodre vores mange afgange. Hvis vi skal sikre, at Skandinavien og Nordeuropa har et virkelig stærkt marked, så kræver det regional produktion, og der er selskaber derude, som er i stand til at producere til langt mere konkurrencedygtige priser, end vi er i med den nuværende SAS-platform. Det kan CityJet, fordi det er deres forretning, og de er virkelig gode til det.«

Aftalen med CityJet indeholder mere end et salg af Cimber. SAS sælger også 11 CRJ900 fly, og CityJet køber ti spritnye fly af samme type, som de så vil operere for SAS. Sammenlagt vil CityJet operere 22 fly SAS på en op til seks år lang kontrakt. Men frasalget af Cimber skal ikke ses som en nedprioritering af den regionale trafik, påpeger Lars Sandahl Sørensen. Tværtimod.

»For at vækste den forretning, hvilket vi har et mål om at gøre, har vi brug for flere investeringer og et specialiseret fokus. Vi kan ikke være specialiseret på alle områder, og vi kan ikke investere i alle områder af vores forretning – vi er nødt til at fokusere på vores kerneforretning. I CityJet har vi nogen, som forstår den regionale forretning meget godt, og som ved, hvordan man gør det,« siger han.

Luftfartsbranchen har gennem flere år været plaget af stor usikkerhed for de ansatte med fyringsrunder og for nogle selskabers vedkommende også stærkt kritiserede arbejdsforhold. For øjeblikket er der omkring 270 medarbejdere i Cimber, og størstedelen af dem vil rykke over i CityJet, hvor bestyrelsesformand Pat Byrne understreger, at de vil kunne beholde deres overenskomstaftale.

»Stort set alle vil få ansættelse i CityJet. Vi er meget mandskabssultne i den her forretning, og hvis du taler med hvilket som helst luftfartsselskab, så vil de sige, at mandskab er vigtigt,« siger Pat Byrne. »Vi opererer på en lang række baser i Europa, og vores politik er helt ligetil: Vi må overholde lokale arbejdsmarkedslovgivning, vi respekterer overenkomster, der allerede eksisterer, og hvor de ikke eksisterer, vil vi forsøge at forhandle nye. Så i Cimber respekterer vi de aftaler, der allerede er der, og når de skal fornyes, så bliver vi en meget villig deltager i forhandlingerne.«

SAS solgte for et år siden sin resterende ejerandel i det regionale selskab Widerøe og med salget af Cimber til CityJets, ser Lars Sandahl Sørensen ikke flere datterselskaber, som kan afhændes, men brugen af underleverandører på nogle af SAS egne ruter kan man komme til at se mere af i fremtiden, vurderer han.

»Jeg ser potentialet for det. Det er noget, vi gennemgår hver anden-tredje måned. Landskabet i hele verden ændrer sig. Hvad, der var umuligt at operere før, er nu muligt. Og når vi taler regionalt, så er det nordeuropa, som er et relativt stort område, og der er det vigtigt for os, at vi tager fat om hele det marked og laver vores skandinaviske hubs til gode hubs for hele regionen. Vi ser muligheder derude, som vi gerne vil flyve, som vi ikke kan flyve på vores SAS-platform, men som vi kan flyve med vores partnere,« siger Lars Sandahl Sørensen.

SAS har ikke oplyst salgprisen på Cimber, men salget vil have en negativ effekt på SAS' førstekvartalsregnskab på omkring 20 mio. svenske kroner.