SAS sælger Cimber

SAS har netop offentliggjort, at man sælger luftfartsselskabet Cimber, som man købte for to år siden. Prisen er ikke offentliggjort, men salget vil have en mild, negativ indflydelse på SAS’ regnskab. Køberen er irske CityJet.

SAS har netop offentliggjort, at man sælger luftfartsselskabet Cimber, som man købte for to år siden. Prisen er ikke offentliggjort, men salget vil have en mild, negativ indflydelse på SAS’ regnskab. Køberen er irske CityJet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHAN NILSSON

To år efter at SAS købte det danske luftfartsselskab Cimber, sælger SAS nu luftfartslillebroderen videre. Det er irske CityJet, der nu køber Cimber.

»Salget af Cimber er i linje med vores strategi om at forenkle og fokusere SAS’ egen produktionsplatform. Takket været synergier mellem CityJet og Cimber sænkes produktionsomkostningerne yderligere, hvilket er en forudsætning for at opretholde og udvikle regionale ruter til forhold for SAS’ kunder,« siger SAS’ topchef Rickard Gustafson i den netop udsendte fondsbørsmeddelelse.

SAS har ikke offentliggjort, hvor meget man har fået for Cimber, men luftfartsselskabet skriver, at salget vil have negativ indflydelse på resultatet for første kvartal på cirka 20 mio. svenske kroner.

Salget af Cimber kommer et år efter, at SAS solgte sine sidste aktier i det norske selskab Widerøe.

Udover salget af Cimber afhænder SAS også 11 fly af typen CRJ900. Når handlen er gennemført, vil CityJet bestille yderligere ti CRJ900-fly, som blandt andet skal bruges til at flyve regionale ruter for SAS. Det skandinaviske flyselskab har allerede en aftale med CityJet, hvor det irske selskab flyver for SAS på nogle af selskabets ruter, og den aftale vil blive forlænget, samtidigt med at der indgåes en ny 6-årig aftale mellem SAS og CityJet, så SAS vil have kontarkt på 22 CRJ900 fly, efter salget af Cimber, skriver SAS i fondsbørsmeddelelsen.

Cimber har levet en omtumlet tilværelse i dansk luftfart med flere nærdødsoplevelser på CV'et. I 2008 gik det daværende Sterlin Airways konkurs, og selskabets fly blev overtaget af Cimber, men blot fire år senere var den gal igen, og her måtte selskabet, der nu hed Cimber Sterling, påny kaste håndklædet i ringen. En række topfolk fra Cimber Sterling købte dog nogle aktiver ud og startede Cimber A/S, som SAS altså købte for blot to år siden.

Nu hedder den nye ejer altså CityJet, og er bestyrelsesformand Pat Byrne godt tilfreds med handlen:

»Den vækst, som opnås gennem løbet af Cimber, er i linje med CityJets strategi om at opbygge en position som leverandør af jet-kapacitet i Europa,« siger Pat Byrne: »Vi glæder os over at kunne byde Cimbers medarbejdere velkomne i CityJet-famililen, som består af 870 medarbejdere, hvoraf 200 allerede er baseret i den nordiske region.«