SAS risikerer trecifret millionbøde

EU anklager SAS for deltagelse i ulovlige prisaftaler for luftfragt. Selskabet risikerer bøde på flere hundrede mio. kroner. I værste fald i milliardklassen.

Den skandinaviske luftfartskoncern SAS anklages for brud på EU's konkurrenceregler ved at have aftalt priser på brændstof og forsikring med andre selskaber i et internationalt priskartel inden for luftfragt. Dermed kan SAS se frem til en bøde på et trecifret millionbeløb og i værste fald i milliardstørrelsen.

Ifølge konkurrencemyndighederne er ulovlighederne foregået i fragtselskabet SAS Cargo. SAS modtog fredag anklageskriftet i sagen, som startede med ransagninger af flyselskabets kontorer i København tilbage i februar 2006.

SAS' koncernchef Mats Jansson kalder overtrædelser af konkurrenceregler for uacceptable, og noget han tager stærk afstand fra. SAS ville dog ikke forholde sig til skyldsspørgsmålet, før anklageskriftet er læst igennem.

- Det er meget ulykkeligt, hvis vores regler ikke er blevet respekteret af samtlige medarbejdere i SAS Cargo, siger Mats Jansson.

Fragtselskabernes gebyrer på brændstof og forsikring er steget betragteligt i kølvandet på 11. september og Irakkrigen, og myndighederne mistænker selskaberne for at koordinere taksterne. Bødetaksten for priskarteller i EU går op til ti procent af omsætningen.

/ritzau/