SAS-redningsplan vækker opsigt i EU: Margrethe Vestager åbner for granskning

Danmarks finansielle redningsplan for SAS er ikke gået EUs næse forbi, og nu vil konkurrencekommissær Margrethe Vestager se nærmere på, om der er tale om ulovlig statsstøtte.

Margrethe Vestager vil se nærmere på, om Danmarks redningskrans til SAS bryder reglerne om ulovlig statsstøtte.  Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regerings støtte til SAS kan komme under lup hos EU-Kommissionen, der nu vil undersøge, om redningsplanen bryder reglerne om ulovlig statsstøtte.

Det fortæller EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til den svenske avis Dagens Industri, ifølge nyhedstjenesten MarketWire.

»Der kan være en statsstøttevinkel, som vi så småt må tage højde for, når danskerne har besluttet sig for, hvad de vil gøre,« siger Margrethe Vestager.

Kommentaren kommer, efter at et politisk flertal i Danmark i fredags blev enige om at eftergive en milliardstor gæld til flyselskabet SAS og samtidig øge sit ejerskab i flyselskabet, hvis det lykkes SAS at overtale andre investorer. Umiddelbart efter at aftalen blev indgået, påpegede Andreas Christensen, ekspert i statsstøtteregler og partner i advokatfirmaet Horten, over for Berlingske, at det kunne blive vanskeligt at få redningsplanen godkendt af EU.

»Der er stort fokus på støtte til flyselskaber, og vi har Ryanair, der klager over alt og alle. På den måde skal regeringen gøre et meget grundigt arbejde, men det har man prøvet før,« forklarede Andreas Christensen.

»Det er ikke sådan, at man bare kan foretage den samme procedure som tidligere. Det bliver tungere og tungere hver gang. Den test, man skal foretage, er, om en privat investor ville gøre det samme.«

Det skandinaviske flyselskab er i øjeblikket plaget af en række store udfordringer. I sidste uge meddelte den svenske stat, at den ikke ønsker at foretage yderligere investeringer, selvom SAS mangler kapital. Samtidig truer piloterne med at strejke, fordi de ikke kan blive enige om en ny overenskomst. Onsdag har SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark varslet, at en eventuel strejke starter fra 29. juni.