SAS-piloter strejker efter forhandlingsnedbrud

Mindst 70.000 flypassagerer ventes at blive ramt af de svenske SAS-piloters strejke fredag, skriver medie. Derudover har 1500 norske SAS piloter også meldt ud, at de går i strejke efter sammenbrud i forhandlingerne.

SAS har aflyst 315 flyafgange i hele Skandinavien. Det rammer mindst 34 afgange i Danmark. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Stockholm. De svenske SAS-piloter strejker, efter at forhandlinger om løn og vagtplaner torsdag aften brød sammen i Stockholm.

Det oplyser SAS i en pressemeddelelse natten til fredag.

Strejken er allerede i gang, bekræfter Wilhelm Tersmeden, talsmand for pilotforeningens SAS-afdeling, til det svenske nyhedsbureau TT.

De svenske piloter kræver en lønstigning på 13 procent. Torsdag aften afviste de et tilbud om en lønstigning på 2,3 procent, skriver TT.

Mindst 70.000 rejsende fredag vurderes at blive ramt af strejken, skriver Sveriges Radio.

Deadlinen for at nå en aftale mellem SAS og luftfartsselskabets piloter i Danmark, Norge og Sverige blev nået ved midnat natten til fredag.

Klokken 03.00 natten til fredag er der stadig ikke kommet nyt fra forhandlingerne i Forligsinstitutionen i København. Forhandlingerne ledes af forligsmand Jan Reckendorff.

SAS aflyste torsdag 205 afgange i hele Skandinavien fredag indtil middag.

Strejken i Sverige betyder, at yderligere 110 fly er aflyst, skriver det norske erhvervsmedie E24. Dermed er i alt 315 afgange fredag aflyst.

I Danmark bliver mindst 33 afgange i Københavns Lufthavn Kastrup berørt samt en enkelt afgang fra Aalborg. Hverken Billund eller Aarhus bliver påvirket af aflyste afgange, skriver TV 2.

De aflyste afgange skyldes, at virksomheden vil forhindre, at passagerer og kabinepersonale strander, hvis flyene pludselig ikke kan flyve grundet en strejke blandt piloterne.

1.500 norske SAS-piloter går i strejke
De norske SAS-piloter har fredag morgen tilsluttet sig deres svenske kolleger og strejker efter nedbrud i lønforhandlingerne.

Det oplyser Riksmekleren (på dansk forligsmanden) og arbejdsgiverorganisationen NHO Luftfart, skríver nyhedsbureauet NTB.

- Det endte med et brud mellem Norsk Flygerforbund og Parat på den ene side og NHO Luftfart på den anden side. Forligsmanden konstaterede, at parterne stod så langt fra hinanden, at der ikke var grundlag for at fremlægge et forslag, som ville blive godkendt af begge parter, skriver Riksmekleren i en kommentar på sin hjemmeside.

Administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, udtaler, at strejken vil skabe store problemer for de rejsende.

- Strejken skaber på kort sigt store problemer for de rejsende (...) Men piloternes krav har været umulige for SAS at indfri, siger Lothe til NTB.

Deadlinen for at nå en aftale mellem SAS og luftfartsselskabets piloter i Danmark, Norge og Sverige blev nået ved midnat natten til fredag.

Kort efter klokken 02 meddelte SAS, at de svenske SAS-piloter strejker efter at have afvist et tilbud om en lønstigning på 2,4 procent.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

De svenske piloter kræver en lønstigning på 13 procent.

/ritzau/

/ritzau/