SAS-piloter gør klar til strejke

Omkring 430 Svenske SAS-piloter varsler en total arbejdsnedlæggelse fra midnat natten mellem onsdag og torsdag i denne uge. Piloterne kan ikke blive enige med SAS om en ny overenskomst. Både danske og norske piloter har indgået aftaler med SAS.

Foto: Henning Bagger. Omkring 430 svenske SAS-piloter varsler en total arbejdsnedlæggelse fra midnat natten mellem onsdag og torsdag.
Læs mere
Fold sammen

Danske kunder hos flyselskabet SAS, der har planer om en tur til Sverige i slutningen af ugen, skal være ekstra opmærksomme på, om SAS og en række svenske piloter kan blive enige om en ny overenskomst de kommende dage. Svensk Pilotförening (SPF), som organiserer omkring 430 svenske SAS-piloter, varsler en total arbejdsnedlæggelse fra midnat natten mellem onsdag og torsdag.

»En del af vores trafik mellem Danmark og Sverige bliver fløjet med svenske fly og svensk personale, men det er alt for tidligt at sige, om og hvordan den trafik kan blive berørt, men det er klart, at når vi kommer tættere på deadline, så går vi selvfølgelig ud og kommunikerer direkte til vores kunder,« siger SAS' danske pressechef, Trine Kromann-Mikkelsen.

Der findes fire pilotforeninger i SAS. En i Sverige, en i Danmark og to i Norge. SAS har tidligere i år indgået aftaler med den danske pilotforening og en af de norske, hvilket betyder, at SAS fortsat har udeståender med to pilotsammenslutninger. SAS opsagde ved årsskiftet en kollektiv overenskomst, fordi selskabet mente, at der var brug for mere enkle og fleksible aftaler, der i højere grad afspejlede konkurrencesituationen.

Også i Norge har SAS-piloter kurs mod en mulig strejke, men ifølge det norske medie Dagens Næringsliv er der her blot varslet arbejdsnedlæggelse hos seks piloter.

Hos SAS håber Trine Kromann-Mikkelsen, at parterne når til enighed inden natten til torsdag.

»Vi vil meget gerne indgå en aftale med piloterne og forhandler stadig. Vi håber meget på, at vi kan nå til enighed og dermed undgå en strejke. Derfor kan jeg ikke på nuværende tidspunkt sige, hvordan en mulig strejke vil forløbe,« siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Da Norwegians norske og svenske piloter strejkede i 11 dage i marts, blev omkring 200.000 passagerer ramt af konflikten. Flyselskabet oplyste efterfølgende, at strejken havde kostet omkring 350 mio. norske kroner.