SAS-personale sender nødråb til politikere

Det danske personale i SAS frygter, at ledelsen i selskabet vil flytte danske arbejdspladser til Sverige. Faglige organisationer beder politikerne gribe ind.

Læs mere
Fold sammen
Fyrede danske medarbejdere og en udflytning af job fra Københavns Lufthavn til Stokholm. Det er det dystre scenarie for kriseramte SAS. Det frygter i hvert fald det danske personale i luftfartsselskabet, efter at forhandlinger om en spareplan er brudt sammen. Nu sender en samlet gruppe af fagorganisationer et nødråb til politikerne på Christiansborg.

I brevet, som ankommer onsdag, opfordrer HK/Privat, FTF, 3F, Dansk Metal og Ingeniørforeningen transportministeren og Folketingets trafikordførere til at gribe ind, fordi SAS' ledelse er ved at gennemføre spareplanen hen over hovedet på de danske medarbejdere.

- Ledelsen i SAS har simpelthen stoppet al dialog og lukket døren til medarbejderne. Situationen er meget alvorlig for SAS lige nu. Derfor må den politiske ejerkreds reagerer og tage ansvar, siger formanden for HK/Privat, Karin Retvig.

Hun peger på, at det er attraktivt at flytte arbejdspladser over sundet, fordi lønnen er lavere i Sverige. Men det vil være en katastrofe for Københavns Lufthavn og ramme flere tusinde arbejdspladser i hovedstadsområdet, hvis SAS begynder en udflytning.

Frygten for en udflytning af arbejdspladser har fået fornyet kraft, efter at SAS' koncernchef, Mats Jansson, i et interview til svensk TV4 lørdag sagde: - Det er billigere at producere i Sverige end i Danmark og Norge. Derfor kan det komme på tale at flytte produktion fra Danmark til Sverige.

Udtalelsen faldt i et interview om den spareplan, som SAS vil gennemføre efter et underskud på en milliard kroner i årets første kvartalsregnskab. Alene i Danmark skal der spares 200 millioner kroner. Socialdemokraternes trafikordfører, Magnus Heunicke, er enig i, at den politiske ejerkreds må gribe ind. Han vil rejse sagen over for transportministeren og finansministeren.

/ritzau/