SAS' overlevelsesplan er på plads om få dage

Inden for få dage er detaljerne i flyselskabets massive spareplan på plads, oplyser SAS, og derfor udskyder man kvartalsregnskab til mandag.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste sekund udskyder SAS dets kvartalsregnskab, der ellers skulle være kommet klokken otte til morgen. Årsagen er, at den massive spareplan, som selskabet lancerede i sidste uge, er tæt på at være på plads. Det oplyser selskabet på dets hjemmeside.

Inden for få dage vil der derfor være nyt omkring de frasalg og besparelser for i alt seks mia. svenske kroner, som man lancerede i sidste uge. Samtidig vil detaljerne omkring flyselskabets finansielle situation også falde på plads. Kvartalsregnskabet er i stedet udskudt til senest mandag morgen.

Ifølge di.se er fem ud de seks af SAS' svenske banker efter pres fra det svenske finansministerium gået med til at forlænge bankaftalen for lån på 4,7 mia. svenske kroner, der ellers udløb til juni. Den eneste bank, som ikke ville gå med til forlængelsen, var Handelsbanken. Nordea er imidlertid gået med til at overtage Handelsbankens andel. Forlængelsen er betinget af, at SAS får gennemført de lovede besparelser.

I sidste uge lagde flyselskabet kortene på bordet og offentliggjorde den massive spareplan, der blandt andet omfatter effektiviseringer for tre mia. svenske kroner og frasalg i samme størrelsesorden. Det har tidligere været fremme, at SAS overvejer at sælge både SAS Ground Handling og et af datterselskaberne Widerøe og Blue1 fra.

Da spareplanen blev lanceret offentliggjorde SAS, at man i tredje kvartal opnåede et resultat før skat på 568 mio. svenske kroner, og at passagerindtægterne var øget med ni procent, mens enhedsomkostningerne blev sænket med seks procent.

Sydbanks SAS-analytiker Jacob Pedersen kalder umiddelbart beslutningen om at udskyde regnskabet for fornuftig.

"Det er selvfølgelig spekulation, men det kunne jo umiddelbart måske tyde på, at man har været så langt fremme med forhandlingerne, at man til det sidste håbede på at få regnskabet klar til i morges. I så fald er det en fornuftig beslutning. Det ville være en mærkelig situation, hvis man kunne offentliggøre et regnskab, men samtidig ikke kunne sige noget omkring spareplanen, der er det, alle vil vide noget om," siger han.

SAS modtog i sidste uge desuden nyheden om, at den norske stat nægtede at skyde flere penge i flyselskabet. Sammen med Sverige og Danmark sidder de tre landes regeringer på majoriteten i SAS. Ifølge Reuters bekræfter en kilde hos de danske myndigheder nu, at det samme også er tilfældet fra dansk side.