SAS – nu også med kunst

I efteråret lancerede SAS et nyt reklamekoncept, We are Travelers. Et lille dansk bureau, der forsøger at få marketing og kunst til at smelte sammen, skal i den forbindelse udarbejde otte rejsefortællinger for flyselskabet.

SAS gik i maj i luften med den anden store kampagne i flyselskabets »We are Travelers«-kommunikationsunivers, der blev lanceret i september i fjor.

Her tager SAS et meget stort skridt væk fra tidligere tiders prisvindende kendis-kommunikation – tænk bl.a. på »Så godt som hjemme«-universet med Uffe Ellemann-Jensen, Tina Dickow, Nikolaj Coster-Waldau og Tom Kristensen i hovedrollerne – og erstattet det med kommunikation, hvor det er de rejsende selv, der er i centrum.

I den første kampagne i »We Are Travelers«-universet portrætteredes både kunder og medarbejdere, altså nogle af Skandinaviens mest berejste mennesker, og den anden kampagne i maj fortsatte ud ad samme spor.

Et langt sejt træk

Kenneth Christiansen, marketingchef i SAS Danmark, betegner We are Travelers som et langsigtet marketingkoncept.

»Konceptet henvender sig først og fremmest til dem, der rejser meget, og som ikke ser det at flyve som transport, men en livsstil. Konceptet bygger på fællesskabsfølelsen, rejseglæde og store oplevelser – og bygger således på de positive følelser, man som rejsende forbinder med at flyve, og hvordan SAS kan forstærke denne rejseglæde,« siger han.

Den seneste kampagne kørte bredt via TV-reklamer, på en lang række digitale platforme, outdoor, på CRM og selvfølgelig på sas.dk, i magasinet Scandinavian Traveler samt online platformen scandinaviantraveler.com.

Det kreative koncept var – ligesom det var tilfældet med det første – udarbejdet for SAS af et skandinavisk bureauteam bestående af Åkestam Holst, Los & Co og OTW samt mediebureauerne Mindshare, MediaCom og Tre Kronor Media, mens den bærende reklamefilm »Vi drømmer på flere sprog« var signeret af produktionsselskabet Bacon og instrueret af en af verdens bedste reklamefilmsinstruktører, danske Martin Werner.

Lille bureau får chancen

SAS’ ønske om at »forstærke« rejseglæden i det nye kommunikationsunivers har også banet vejen for, at et lille dansk bureau har fået foden indenfor hos flyselskabet. Det drejer sig om Add Some Art, der har udarbejdet en visuel kampagne for SAS.

»Den fortsætter i »We are Travelers«-sporet, og det overordnede mål er at få folk til at tænke på rejseoplevelser, når de tænker på SAS – og ikke bare flytransport,« fortæller rejseskribent, forfatter m.m. Mads Severinsen, der driver det lille kreative bureau sammen med Mathias Meldgaard, der er arkitekt og tegnekunstner.

Add some Art har blandt andet tidligere gjort sig bemærket med arbejde udført for Fjällräven. Her stod de bag 100 signerede og nummererede »A Bag of Memories«-værker – rygsække fyldt med rejseminder og indeholdende et signeret kunstværk – som blev solgt i Fjällrävens brandstores i Aarhus og København.

Kunst og marketing smelter sammen

Han kalder selv bureauets arbejde for en hybrid, der kombinerer markedsføringens tankegang med kunstens dyder.

»Vi forsøger at gå til brands på en ny måde, som åbner for nye fortolkninger. Det er også en af de ting, som flere og flere virksomheder efterspørger, så de kan komme op med marketingaktiviteter, der kan skille dem ud fra den kolossale mængde af generisk materiale, der florerer,« siger Mads Severinsen.

For SAS har Add Some Art i første omgang lavet en visuel kampagne om Tokyo i Japan.

»I alt skal vi udarbejde otte fortællinger for SAS, som visuelt illustrerer den rejseglæde og de oplevelser, man gør sig på vej ud på en rejse, giver unikke rejsetips fra selve destinationen og fortæller om de minder og refleksioner, man gør sig på vej hjem igen,« siger Mads Severinsen.

Fortællingerne, der suppleres med billeder og tegninger, deles via de sociale medier, heriblandt SAS’ Instagram- og Facebook-side. Første skud bliver lanceret 1. juli.

»Vi »overtager« deres sociale medier i forbindelse med kampagnen. Målet er at give SAS’ kunder en oplevelse, som de kan tage med ud af flyet og dermed bidrage til at flytte brandet fra primært at være kendt for at transportere folk til at blive kendt for at sælge oplevelser,« slutter Mads Severinsen.