SAS leverer strålende regnskab og opjusterer

Det ellers så kriseforfulgte SAS spiller med musklerne i årets tredje kvartal, der viser rigtig stærke tal. SAS opjusterer for hele året.

Adm. direktør i SAS, Rickard Gustafson, har netop offentliggjort SAS' regnskab for det store og vigtige tredjekvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS er ikke mange flykilometer fra at lægge sin noget nært permanente krise bag sig. Omkostningsreduktion på omkostningsreduktion viser sig nu for alvor i SAS' tal, og årets vigtige tredje kvartal, hvor luftfartsselskaber tjener mange af deres penge, er forløbet stærkt i SAS. Omsætningen er steget marginalt, men SAS formår i langt højere grad end tidligere at omsætte toplinjen til overskud også. Således kan SAS-aktionærer konstatere, at såvel drift som bundlinje er godt og vel fordoblet i forhold til trejde kvartal 2016 - SAS har nu 1,5 mia. SEK i overskud mod blot 800 mio SEK i 2016.

For hele året har det store overskud i tredje kvartal mere end kompenceret for underskudene i både første og andet kvartal. Set over SAS-årets første ni måneder har den regionale kæmpe nu et overskud på 1,5 mia SEK. Det er dog mindre end i 2016, men da var der større engangsposter med også. Det gode resultat har desuden fået SAS til at opjustere prognosen for hele år 2017, og topchef Rickard Gustafson forventer nu at kunne gøre det bedre end de 1,9 mia. SEK, som SAS tjente før skat og engangsposter i 2016. Tidligere forventede SAS blot et positivt resultat.

»SAS leverer en signifikant år-for-år forbedring i indtjeningen i tredje kvartal. Forbedringerne var drevet af stærkere indtjeningstrend, positive valutaeffekter og implementerede effektivitetstiltag. Denne positive trend motiverer vores fortsatte ekstensive transformationsbestræbelser for at imødegå den globale konkurrence og volative makro-miljø,« siger Richard Gustafson i sin kommentar til regnskabet.

Det gode resultat kommer på et tidspunkt, hvor SAS står i overhængende fare for at ende i en arbejdsnedlæggelse, idet både de norske og danske piloter har varslet strejke, der starter henholdsvis d. 11. og d. 16. september. Det er ikke helt ubetydeligt for SAS, om disse aftaler i sidste ende kommer i land. Selskabet har lanceret et effektiviseringsprogram, som skal hente tre mia. SEK mellem 2017 og 2020, og SAS skriver, at omkring 700 mio. af de tre mia. SEK vil afhænge af ændrede aftaler med medarbejdergrupper. Disse grupper tæller dog andre end blot piloterne i Danmark og Norge, heriblandt kabinepersonale, administrativt personale og piloterne i Sverige. Sidstnævnte forhandlede SAS en aftale på plads med i slutningen af sidste uge.