SAS leverer positiv bundlinje men gør klar til at oprette baser i udlandet

Flyselskabet SAS har netop fremlagt årsregnskab, og til trods for en lille stigning i indtjening skruer selskabet op for sparemålene for året. Dansk Operationel koncerndirektør er svært tilfreds.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flyselskabet SAS har netop framlagt regnskab for 4. kvartal i regnskabsåret 2015/2016.

»Vi leverer i forhold til forventningerne, vi leverer et positivt resultat for andet år i træk, og det er vi godt tilfredse med. I sær set i lyset af de store udfordringer vi har, det er jo særligt en høj Dollarkurs og en lav Norsk krone, der har presset os. Så i det store hele er vi glade for at levere et positivt resultat,« siger Lars Sandahl Sørensen, Operationel koncerndirektør.

Flyselskabet tjente i år 1,431 milliarder svenske kroner før skat ud af en omsætning på 39,5 milliarder, hvilket er mere, end selskabet forventede. Omsætningen faldt med 200 millioner svenske kroner i forhold til året før, men bundlinjen blev forbedret fra 956 millioner svenske kroner i 2014/15 til 1.321 millioner svenske kroner i det netop afsluttede regnskabsår.

SAS vurderer, at hvis opsvinget skal holdes, så skal der effektiveres.

»Vi er enormt fokuserede på at reducere vores omkostninger, fordi enhedindtægten er under pres, flybilletterne bliver billigere og billigere for tiden, og det kræver, at vi er i stand til at reducere vores omkostninger tilsvarende,« siger Lars Sandahl Sørensen.

For til trods for, at selskabet leverer en positiv bundlinke, fordobler de mål for effektiviseringer for året. Dermed er krisen ikke helt forbi i flyselskabet. Flyselskabet opjusterer dets sparemål i årsregnskabet:

»Som en naturlig reaktion på de ændrede markedsvilkår hæver vi vores mål for vores strømliningsprogram fra 0,8 mia svenske kroner til 1,5 milliarder svenske kroner i 2017-2019. Men for at være konkurrencedygtige i langsigtet, er vi nødt til at gøre endnu mere. Derfor planlægger vi yderligere indsatsen for at løse de resterende strukturelle ulemper, som resulterer i SAS har en højere enhedsomkostning end nyetablerede konkurrenter,« skriver SAS' administrerende direktør, Rickard Gustafson i årsregnskabet.

Hos SAS vurderer man, at de øgede sparemål kan komme til at betyde, at man skal afskedige medarbejdere.

»Det betyder, at vi skal arbejde mere effektivt, vi skal have endnu flere kunder ombord, og vi skal operere i endnu større vollumen, uden nødvendigvis at skulle have flere medarbejdere. Så det betyder både effektiviseringer og på visse områder reduktioner,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Også i medarbejderstaben?

»Også i staben, ja, hele vejen rundt. Jeg ved ikke, hvor mange. Det kan jeg slet ikke sætte tal på,« svarer Lars Sandahl Sørensen.

Ny base i London?

Rickard Gustafson, skriver i årsregnskabet, at man overvejer at etablere baser uden for Skandinavien, noget som selskabet har varslet med tidligere.

»For det første er det noget, vi overvejer, det er ikke noget, vi har besluttet. Vi ser, hvordan europæisk luftfart udvikler sig, hvor man har flere og flere baser og flyver ind til forskellige destinationer. Så vi overvejer muligheden om at have enkelte baser uden for Skandinavien også for at imødekomme kundernes behov,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Han understreger, at SAS er og vil altid være et skandinavisk selskab. Lars Sandahl Sørensen vil ikke kommentere på, hvor SAS overvejer at flytte baser hen.

Branchesitet Check-In skriver, at SAS i en investorpræsentation nævner London som den eneste mulighed i forbindelse med at etablere en base uden for Skandinavien.

»På side 13 i præsentationen (investorpræsentationen, red.) skriver SAS, at den gennemsnitlige timeløn i Skandinavien er 43 euro, mens den kun er 26 euro i London og 25 euro i EU-landene som gennemsnit,« det skriver Check-In.

I årsregnskabet fremgår det også, at SAS havde en passager tilgang på 500.000 kunder i løbet af regnskabsåret 2015/2016.

»Vi er stolte over, at vi har flere kunder, end vi nogensinde tidligere har haft. Knap 28 millioner kunder rejste med os i det forgangne år,« siger Lars Sandahl Sørensen.

»Vi er i god træning til effektiviseringer, det er ikke nyt for os, og det er jo lidt imponerende, at vi er stand til at blive ved med effektivisere vores virksomhed. Vi skal også investere og sikre, at der er flere og flere kunder, for det er det, vi lever af. Vi har sjældent haft så positiv opbakning for kunderne, som vi oplever nu,« fortsætter Lars Sandahl Sørensen.

Ledelsen forventede på forhånd at slutte regnskabsåret 2015/2016 med et positivt resultat.