SAS-ledelse fastholder lukrative pensioner

Medarbejderne i SAS har accepteret en massiv spareplan og forringede pensionsvilkår - samtidig fastholder ledelsen sine lukrative pensionsindbetalinger på 30 procent. af lønnen. »Ledelsen burde gå forrest,« mener de ansatte.

En stor del af det flyvende personale blev ramt hårdt på pensionen i forbindelse med SAS-spareplanen. Selskabets ledelse får derimod ikke beskåret de høje procentsatser for pensions­indbetaling. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS-ledelsens markante spareplan rammer en stor del af det flyvende personale hårdt på pensionen. Ledelsen selv fastholder dog sine lukrative pensionsindbetalinger på 30 pct. af lønnen, og det undrer den danske pilotformand.

»Vi undrer os over, at ledelsen i SAS skal have en markant bedre pensionsordning end medarbejderne. Man har lige gennemført en stor spareplan, og ledelsen burde gå i spidsen med samme pensionsprocent som alle andre,« skriver Lars Bjørking, formand i Dansk Pilotforening, i en e-mail.

Piloterne får indbetalt 15 pct. af deres løn på de nye præmiebaserede pensioner, og ifølge pilotformanden betyder ændringen, at piloterne samlet går 60 pct. ned i pension.

»Det er desværre ikke nogen nyhed, at SAS-ledelsen er varm fortaler for mådehold, når det gælder alle andre end dem selv,« tilføjer han.

Et afgørende krav for at gennemføre SAS’ omfattende spareplan var, at flertallet af piloter og kabineansatte skiftede fra tilsagnspensioner i stil med tjenestemandspensioner til præmiebaserede pensioner. For SAS er den afgørende forskel, at de gamle pensionsordninger tikkede som en bombe og ville fjerne næsten hele selskabets egenkapital i efteråret 2013. Den bombe er nu afmonteret.

Til gengæld er piloterne og de kabineansattes præmiebaserede pensioner væsentlig ringere end de lukrative tilsagnspensioner.

300 pensionister mod SAS

Det norske kabinepersonale opfordrer også SAS-ledelsen til at være et forbillede for medarbejderne.

»Spareplanen medfører dramatiske ændringer af vores løn- og pensionsvilkår. Her burde ledelsen gå forrest og vise vejen - også på pensionen,« siger Anneli Nyberg, leder af SAS Norge Kabinforening (SNK).

Fagforeningen har endnu ikke gjort op, hvordan det vil ramme medlemmerne økonomisk, men det står klart, at ordningen vil betyde en »lavere pension«.

Det danske kabinepersonale i CAU er de eneste blandt SAS’ flyvende personale, som ikke bliver påvirket af pensionsændringen, da de allerede havde præmiebaserede pensionsordninger før spareplanen.

Røsterne fra de utilfredse SAS-medarbejdere slutter sig til en anden sag om pensionskroner, som flyselskabet allerede bokser med. 300 pensionerede kabineansatte sagsøger SAS, fordi de mener, at selskabet uberettiget har sat deres pension ned med, hvad der svarer til 15 pct.

De ansatte har for nylig fået godkendt et gruppesøgsmål gennem foreningen Fonden Live, og formand Per Espersen mener, at det pensionerede kabinepersonale har gode muligheder for at vriste op mod 7,5 mio. kroner fra deres tidligere arbejdsplads.

»Vi aner ikke, hvad der motiverer SAS til ikke at opfylde, hvad de har lovet. Det har ikke været muligt at få en dialog, så vi er noget spændte på, hvad deres argumenter er,« siger Per Espersen.

Københavns Byret har pålagt SAS at give et svarskrift i sagen senest 5. december.

Millionbonusser til tidligere chef

Ikke kun den nuværende SAS-ledelse har sans for pensionsmillioner.

SAS’ tidligere næstkommanderende og koncernchef John Dueholm fik i sommeren 2011 udbetalt en pensionsbonus på fem mio. kr. Bonussen var betinget af, at han var i selskabet 30. juni 2011. Dagen efter - 1. juli 2011 - meldte John Dueholm ud, at han ville forlade SAS. Han beholdt dog tilknytning til flyselskabet endnu ét år og indkasserede derved en bonus på yderligere én mio. kroner 30. juni 2012. Samme dag trådte han helt ud af SAS-ledelsen.

John Dueholm havde også en bedre pensionsordning end den nuværende koncernchef Rickard Gustafson. Dueholm fik således en årlig pensionsindbetaling på 35 pct. af sin løn, mens Gustafson modtager 30 pct. af sin løn. Det fremgår af selskabets årsregnskab for 2011.

Berlingske Business har talt med John Dueholm, men han ønsker i dag ikke at kommentere sine løn- og pensionsforhold hos SAS.

SAS-pensioner følger løn

Da SAS-ledelsen lancerede sin seneste og store spareplan, gik koncernchefen Rickard Gustafson 20 pct. ned i løn. Det betyder, at han fremover vil få udbetalt 8,6 mio. svenske kroner (7,5 mio. danske kroner) i grundløn om året. Resten af direktionen vil gå mellem 15 og 17 pct. ned i løn. Til gengæld bliver der altså ikke rokket ved de høje procentsatser for pensionsindbetaling.

»Ledelsen går jo ned i løn, og deres pension går tilsvarende ned. Men det er korrekt, at procentsatsen fastholdes,« siger SAS’ chef for Investor Relations Sture Stølen og tilføjer:

»Spareplanens fokus i relation til pension har været at reducere påvirkningen af egenkapitalsituationen. Det har vi opnået ved at omlægge tilsagnspensionerne til præmiebaserede pensioner. De fleste i ledelsen har i dag en præmiebaseret pensionsordning, så det har ikke været et tema.«

Et enkelt medlem af SAS-gruppens ledelse har ikke en præmiebaseret pension. SAS ønsker ikke at oplyse hvem.