SAS lander første overskud siden 2007

SAS kan for første gang siden 2007 fremvise et overskud for det netop afsluttende regnskabsår. Overskuddet på 179 mio. svenske kr. vidner om bedring, men der er fortsat store udfordringer for SAS. De finansielle mål kan nu først nås om tre år.

Foto: Christian Als
Efter fem år med blødende bundlinje kan SAS endelig fremvise et plus på bundlinjen for regnskabsåret 2013, der sluttede med udgangen af oktober.

Bundlinjen viser 179 millioner svenske kroner, mens resultatet før skat blev på 433 millioner svenske kroner.

Overskuddet er dog lidt mindre end den gennemsnitlige forventning i markedet om en bundlinje i niveauet 300-400 millioner svenske kroner. Det laveste bud var indsamlet af estimattjenesten Bloomberg og lød på 120 millioner svenske kroner, mens det højeste bud var indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans og lød på 561 millioner svenske kroner.

Omregnet til danske kroner ved den gennemsnitlige kurs i det forgangne regnskabsår svarer SAS' overskud efter skat til 155 millioner kroner. 
SAS har også selv hele året fastholdt, at man i år ville kunne levere et overskud for første gang siden 2007.

Desuden havde SAS lovet en overskudsgrad på mindst tre procent. Den landede på 3,3 procent.

Der er dermed stadig et godt stykke vej til målet om en overskudsgrad - den såkaldte EBIT-margin - på otte procent, og SAS ser nu først det mål nået om tre år i regnskabsåret 2015/16 mod tidligere håbet i 2014/15.

Udover overskudsgraden har SAS også finansielle mål om en soliditet på mindst 35 procent og et finansielt beredskab på mindst 20 procent af de faste omkostninger.De seneste måneder er markedet forværret markant med faldende billetpriser, og derfor tør SAS kun komme med usikre meldinger for den kommende tid. Første kvartal ventes således at blive "ekstremt" svagt.

SAS kommer ikke med præcise forventninger for det nye regnskabsår, der løber fra november 2013 til oktober 2014, men understreger dog, at der trods alt er potentiale for et positivt resultat.
 
Omsætningen landede i året fra november 2012 til og med oktober 2013 på 42,2 milliarder svenske kroner, hvilket er en anelse mindre end de 42,5 milliarder svenske kroner, der var ventet ifølge SME Direkt.

SAS kører med "skævt" regnskabsår, fordi nye regler for opgørelse af pensionsforpligtelser er trådt i kraft pr. 1. november 2013. Det får stor betydning for balancen, og SAS har derfor valgt at omlægge regnskabsåret, som det slutter med udgangen af oktober.