SAS låner 1,5 milliarder - til rente i irsk kaliber

Midt i et finansmarked, der står stille på grund af atomkrisen i Japan, har SAS solgt obligationer for 1,5 milliarder kroner. Renten blev den samme høje, som Irland betaler.

Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skandinaviske  luftfartsselskab SAS har netop solgt erhvervsobligationer for 1,5 milliarder. Lånet består af to dele: Første del er på 1.300 millioner svenske kroner og anden del er på 75 mio. euro. Begge erhvervsobligationer løber frem til 2014.

Renten på obligationerne udstedt i svenske kroner er på 10,5 procent, mens renten på obligationerne udstedt i euro er på 9,65 procent. Dermed har obligationerne samme løbetid og rente som statsobligationer fra det stærkt gældsplagede Irland.

Årsagen til den høje rente er SAS’ lave kreditvurdering.

- Der findes åbenbart en stor interesse blandt investorerne for obligationer med store afkast, siger Anders Engstrand, ansvarlig for erhvervsobligationer hos SEB.

Salget af erhvervsobligationerne blev foretaget under svære forhold.

- Vi begyndte at tage imod ordrer i torsdags, dagen før jordskælvet i Japan, og sluttede først salgene i onsdags. Om tirsdagen faldt børsen i Tokyo med 11 procent. Det er i det hele taget godt at kunne skaffe penge under de omstændigheder, siger Anders Engstrand.

SAS behøver pengene for at erstatte allerede eksisterende lån og for at forbedre sin økonomiske fleksibilitet, blandt andet for at opbygge en mere ensartet flåde af fly.

- Vi er glade for at kunne sælge obligationer for næsten 1,5 milliarder kroner i et svært finansmarked, siger Göran Jansson, finanschef i SAS, i en pressemeddelelse.