SAS kræver Ryanair undersøgt for afgiftsfusk

SAS anklager det irske lavprisselskab Ryanair for bevidst at betale for lave afgifter for overflyvning og landings-tilladelser og dermed tørre en millionregning af på konkurrenterne.

Foto: JOSEP LAGO.
Læs mere
Fold sammen

Europas største lavprisselskab og en af SAS’ ærkerivaler, irske Ryanair, er på vej til at flyve ind i et økonomisk stormvejr, der kan ende med at koste selskabet store millionbøder. Stormvejret er blandt andet udløst af en klage over Ryanair fra det skandinaviske luftfartsselskab SAS.

SAS tog i starten af november sidste år det drastiske skridt at gå til de skandinaviske luftfartsmyndigheder med en formel klage over, at Ryanair tilsyneladende betaler for lave afgifter. SAS’ anklage går på, at Ryanair bevidst oplyser for lav startvægt på sine fly til den europæiske flymyndighed Eurocontrol. Da overflyvnings- og landingsafgifter beregnes ud fra fløjne kilometer og flyets startvægt, vil en lav startvægt føre til lavere afgifter.

»Efter at det er kommet til vores kendskab, at Ryanair tilsyneladende har indberettet for lav vægt til Eurocontrol for selskabets flyvninger, har vi bedt de relevante myndigheder, herunder Trafikstyrelsen, om at gå ind i sagen. Vi finder det selvfølgelig ikke rimeligt, hvis Ryanair omgår reglerne og slipper billigere, mens vi og andre luftfartselskaber, der følger reglerne, skal betale regningen,« siger Lars Andersen, direktør for Public Affairs i SAS.

SAS står ikke alene med sin anklage mod Ryanair. Ifølge interne dokumenter, som SAS og de skandinaviske luftfartsmyndigheder har udvekslet, og som Berlingske Business har fået indsigt i, har også den franske luftfartsgigant Air France anklaget Ryanair for manipulation med vægtangivelserne.Også i Tyskland er sagen på vej til domstolene. Den tyske myndighed med ansvar for flyveledelse, Deutsche Flugsicherung, har kort før jul nedsat et hold af advokater, der skal kigge på Ryanairs mulige afgiftsunddragelse.

Ifølge den tyske avis »Die Welt« kan Ryan-airs afgiftsunddragelse årligt have beløbet sig til små 400 mio. kroner i Europa.Ryanair afviser enhver beskyldning om, at selskabet har forbrudt sig mod gældende regler.»Ryanair har en politik om ikke at kommentere rygter eller spekulationer. Men Ryanairs Boeing 737-flåde opererer i fuld overensstemmelse med Boeing-fabrikkernes »flex-weight«-program, hvilket er certificeret og godkendt af de irske luftfartsmyndigheder, IAA,« siger Stephen Mcnamara, talsmand for Ryanair.